SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

"Glutenöverkänsliga" fick äta gluten – och mådde bättre

30 maj, 2017 
I dag är det nästan mer regel än undantag att undvika gluten i kosten. Men en ny studie visar att det kanske skadar oss mer än det hjälper.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När man vid Oslo Universitet gjorde en studie om mat som irriterar magen fick man ett uppseendeväckande resultat.

I studien deltog 66 personer med IBS, Irritable Bowel Syndrome, varav samtliga kommit fram till att orsaken bakom problemen var gluten. De hade alltså börjat utesluta gluten ur kosten, och samtliga ansåg att de mådde bättre av det.

Under en treveckorsperiod fick de äta mat med fruktaner en vecka, mat med gluten en vecka och en placebodiet i en vecka. Varken forskarna eller deltagarna visste under tiden vem som åt vad.

Läs också: Blir du sjuk av gluten? Gör vårt snabba test!

Resultatet visade dock inget samband mellan gluten och magproblem – faktum är att 27 av de 66 deltagarna mådde som bäst är de åt dieten med gluten.

Det enda man kunde se irriterade magen var fruktaner, som finns i bland annat lök, vete och kronärtskocka.

– Resultaten pekar ut dem som utlösare av symtom, säger Christine Henriksen, docent i klinisk näringslära vid Oslo universitet, till Sydsvenskan.

Annons

Fruktaner ingår i kolhydratgruppen FODMAP, vilket innebär att de inte bryts ner i tunntarmen utan först i tjocktarmen, och då bildas gaser som kan orsaka smärta.

Läs också: Ny studie: Gluten ökar inte risken för hjärtinfarkt

Forskarna är dock eniga om att ingen bör utesluta FODMAP-kolhydrater utan att först konsultera en dietist eller läkare.

Det är en liten studie, men ändå viktig i dag när det sprids en ”glutenepidemi” och människor med alla möjliga problem tror att gluten är boven i dramat. Nutritionsforskaren Stine Störsrud vid Göteborgs universitet menar att det är en trend och inget som bevisats av forskning.

– Varje gång en Hollywoodstjärna ger ut en glutenfri kokbok skjuter aktiviteten på Google i höjden. Budskapet är att gluten gör dig fet, dum och sjuk, medan glutenfritt gör dig smart, smal och frisk, säger Störsrud till Sydsvenskan.

Källa: Sydsvenskan

Foto: IBL

 

8 saker som händer när du slutar äta gluten

Läs också: 8 saker som händer när du slutar äta gluten

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons