Studie: Hälften av alla kvinnor kan ha kronisk magsjukdom

29 maj, 2020 
Ung kvinna ligger på säng och håller händerna för magen
En fjärdedel av världens befolkning lider av kroniska magsjukdomar, visar en ny studie. Och mest drabbas kvinnor.
Annons

Är du en av dem som brukar ha ont i magen – och kanske till och med sökt hjälp för det?

Du är inte ensam.

Problem med magen är en av de vanligaste anledningarna till att människor söker vård och orsakar stort lidande. Men hur pass många som drabbats av kroniska magsjukdomar har tidigare inte varit känt.

40 procent har kroniska magsjukdomar

Nu står det klart att så många som 40 procent av världens befolkning lider av så kallade funktionella magsjukdomar. Och fler kvinnor än män är drabbade, närmare bestämt 50 procent av den kvinnliga befolkningen. Med andra ord har uppåt hälften av alla kvinnor en kronisk magsjukdom.

Det visar en ny studie på 73 000 personer i 33 länder som genomförts av bland andra forskare i Göteborg.

Recept.se Nyhetsbrev

– Vi visste att det är väldigt vanligt, men att det är så här vanligt kanske vi inte hade trott, säger Magnus Simrén, som är professor i medicinsk gastroenterologi på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet till SVT:s nyheter.

Annons

Vad är funktionella magsjukdomar?

Studien gäller så kallade funktionella magsjukdomar, det vill säga kroniska sjukdomar i mag-tarmsysstemet som ger jobbiga symtom, men som det är svårt att hitta tydliga tecken på genom vanliga rutinundersökningar.

Det kan handla om symtom som halsbränna, sura uppstötningar och dyspepsi, som ofta kallas känslig mage eller magkatarr, även om magsäcken inte är inflammerad. Men även om problem med tarmarna, så som kronisk förstoppning, buksvullnad och irritabel tarm, IBS.

– Det sträcker sig från ganska milda symptom till personer som behöver vård på grund av sina besvär. Som grupp betraktat konsumerar de här personerna väldigt mycket sjukvård, men det finns en stor spännvidd inom gruppen, säger Magnus Simrén.

Problemen finns i hela världen

Deltagarna i studien fick frågor baserade på diagnoskriterierna för IBS och andra funktionella mag-tarmsjukdomar. Forskarna tog även upp andra sjukdomar och symtom, levnadsförhållanden, livskvalitet, sjukvårdskonsumtion med mera. Och svaren blev ungefär desamma överallt i världen.

Annons

– Man har tänkt att det här kanske bara finns i västvärlden, men det vi ser är att det finns i samma utsträckning i länder i alla världsdelar, Magnus Simrén.

– Det är nog så att många av faktorerna som vi tror kan påverka, som stress och hur vi äter, blir mer och mer lika över världen.

Källor: svt.se, forskning.se Foto: Shutterstock/TT

Läs mer:

Kvinnor får oftare magproblem – för att de inte vågar bajsa

4 enkla sätt att lindra IBS helt naturligt

Sur mage – här är maten du behöver mer av

Läkaren tipsar: Här är bästa maten efter en magsjuka

Annons