Artikeln innehåller reklamlänkar
Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

Ny studie: Tarmfynd kan leda till ny behandling av svår IBS

26 nov, 2020 
Tarmbakterier och kvinna med IBS.
Forskare vid Göteborgs Universitet har upptäckt en bakterie i tarmen hos personer med IBS – som inte finns hos friska personer. Det kan vara startskottet för att hitta en behandling för personer med svåra IBS-problem.
Annons
7 sätt att lindra olika magbesvärBrand logo
7 sätt att lindra olika magbesvär

IBS, irritable bowel syndrome, är ett samlingsbegrepp som innefattar flera olika magproblem som inte går att identifiera.

Många med IBS uppmanas att testa sig fram med kosten, bland annat med metoden FODMAP. Ofta uppmanas patiender med en IBS-diagnos att utesluta resistent stärkelse, kolsyrade drycker, fruktos, laktos och jäsningsbara kolhydrater.

Ingen medicin mot IBS

Men det finns ingen metod eller medicin som fungerar för att behandla alla personers med IBS – det är ett syndrom som kan se väldigt olika ut från person till person. Symtomen kan variera från:

  • Gaser och svullen mage
  • Buksmärtor, som ofta kommer efter måltider och lättar efter tarmtömning
  • Oregelbundna avföringsvanor
  • Förändrad konsistens på avföringen, från diarré till förstoppning

Ny IBS-studie hittade viktig bakterie

Nu har forskare vid Göteborgs Universitet gjort ett fynd som kanske kan ge svårt IBS-sjuka hopp om ett bättre liv.

I en studie tog man vävnadsprover från tarmen på 62 personer med IBS, samt 31 friska personer som en kontrollgrupp. Hos 19 av de 62 IBS-patienterna kunde man hitta bakterien Brachyspira – som vanligtvis INTE finns i tarmen hos människor. Framförallt återfanns bakterier hos personer vars IBS orsakar diarré.

Annons

Upptäckten förvånade forskarna.

– Många frågor återstår att besvara, men våra resultat inger hopp om att vi kan ha hittat en behandlingsbar orsak till sjukdomen hos en andel av patienterna med IBS, säger specialistläkare Karolina Sjöberg Jabbar, försteförfattare till artikeln i tidsskriften Gut där studien publicerats, till Göteborgsposten.

Gömde sig från antibiotika

Man räknar idag med att omkring 5-10 procent av den vuxna svenska befolkningen lider av IBS, men sjukdomen ser som sagt olika ut.

– Vissa har till exempel övervägande diarréproblematik och andra övervägande förstoppningsbesvär. Vi känner inte till vad som orsakar IBS, men det är inte troligt att alla fall av IBS har precis samma orsak, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

I ett försök att behandla patienternas IBS med antibiotika kunde man se att bakterien Brachyspira överlevde genom att gömma sig under det skyddande slemlagret i tarmen – något forskarna misstänker kan vara ett nytt sätt för bakterier att lura antibiotikan.

Annons

Ännu finns många frågetecken kring sambandet mellan Brachyspira och IBS, och orsakssambandet måste styrkas i fler och större studier.

...

Receptfria hjälpmedel mot IBS:

Proibs

PROIBS är en dryck som innehåller växtextraktet AVH200 som studier visat kan minska IBS-besvär. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Dimetikon Meda

Dimetikon Meda (reklamlänk) används vid ansamling av gaser i tarmarna. Minskar uppblåst buk och underlättar gasens passage genom tarmen. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Inolaxol.

Inolaxol normaliserar tarmens funktion vid trög och lös mage. Innehåller växtfibrer som stimulerar tarmens rörelser. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Annons

Källa: Göteborgsposten, 1177, MåBra Foto: TT

Läs mer:

Experten: Lindra din oroliga mage – utan mediciner

Stor guide: De 9 vanligaste sjukdomarna i mage och tarm

4 enkla sätt att lindra IBS – helt naturligt

Annons