Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Maten som lugnar din oroliga mage

11 aug, 2011 
Vad du stoppar i munnen kan påverka hur magen mår. Här är dietistens tips.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

– Många reagerar på fet mat, kaffe, alkohol, starka kryddor, mejeriprodukter, fibrer och råa grönsaker. Sötningsmedel är inte heller bra, då är det bättre med lite vanligt socker, säger Stine Störsrud, leg dietist och med dr vid Mag-tarmlab på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Men hon tror inte bara det är vad man äter som spelar roll, utan också hur man äter det.

– Jag tror att det ofta handlar om konsistensen, inte själva råvaran. Ett äpple är inte bara ett äpple. Det kan vara i klyftor, rivet, pressat och mosat. Det gäller att prova sig fram, säger Stine Störsrud som forskar på IBS och jobbar med IBS-skolan på sjukhuset.

Vid förstoppning

Ät fibrer, men vänj magen långsamt – ökat fiberintag kan ge gaser. Ett tips är finmalda fibrer som knäckebröd, havregrynsgröt, kokta och tillagade grönsaker. Undvik bröd med hela korn. För vissa fungerar fibermedel och bulkmedel bra. Ät hellre lite fibrer ofta än mycket till en enskild måltid. Drick vatten!

Annons

Vid diarré

Var lite försiktig med fibrer. Tänk på konsistensen på maten och fibrerna – mjukt och tillagat är bättre än rått. Ät kokta grönsaker och finfördelade fibrer, till exempel grönsakssoppor, kokta broccoliblommor, morotsjuice och bär. Skala frukten och var sparsam med fett, kaffe och alkohol som ökar motoriken i tarmen.

För alla oroliga magar

Minska belastningen på mag-tarmkanalen. Ät hellre lite och ofta än tvärtom. Dagens uteluncher är oftast för stora för den som har känslig tarm. Två tredjedelar av maten är mer lagom. Ät långsamt och tugga ordentligt. Var försiktig med fet mat. Även hos normala magar ökar fett motoriken och känsligheten i tarmen.

AV: Kristina Rosenberg

BILD: Thinkstock

Annons