Artikeln innehåller reklamlänkar
HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

IBS-mage? Här är bästa tipsen för en överkänslig tarm

18 okt, 2018 
Kvinna som håller sig på sin IBS-mage
Alltfler får diagnosen Irritable Bowel Syndrome. Vi ställer några frågor om IBS till Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.
Annons

Idag är det inte många som inte känner någon som lider av IBS, överkänslig tarm. Undersökningar visar att cirka 10-15 procent av den vuxna populationen har det.

Några vanliga symptomen för den som lider av IBS är :

  • Gaser och svullen mage
  • Buksmärtor, som ofta kommer efter måltider och lättar efter tarmtömning
  • Oregelbundna avföringsvanor
  • Förändrad konsistens på avföringen

Vi har ställt några frågor till farmaceuten Ynette Gustavsson om IBS och vad vi behöver veta om de vanliga tarmproblemen.

Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.
Ynette Gustavsson, farmaceut på Kronans Apotek.

Vad är IBS?

– IBS innebär att man har olika besvär som har att göra med mag-tarmkanalen. Det finns inte något bra namn för IBS på svenska, men funktionella tarmbesvär eller känslig tarm används ofta eftersom det finns en rubbning i hur man upplever att tarmen fungerar. Det är inte klarlagt varför man får sjukdomen. Sjukdomen är vanligare bland kvinnor och börjar oftast i 30- till 40-årsåldern. Typiska besvär är magont, som går över när man tömmer tarmen.

Annons

Hur vet jag om jag har IBS?

– Det kan vara svårt att veta, och det finns inget test som kan påvisa IBS. Därför görs istället en utredning för att utesluta andra sjukdomar som celiaki (glutenintolerans) och laktosintolerans. Om du har förstoppning eller diarré, ibland växlande mellan bägge samt om besvären har förekommit under lite längre tid än vad en vanlig magsjuka brukar göra så kan du ha drabbats av IBS. Ett annat vanligt tecken är även gasbesvär och att man inte känner sig färdig efter ett toalettbesök.

Är det inte bara gaser i magen?

– Har du IBS är din tarm ofta extra känslig för gaser som expanderar. Det kan också kännas svårt för en person med IBS att släppa ut gaserna och det är inte heller ovanligt att gaserna luktar mer illa än vanligt. Gaser i magen består av luft som man sväljer eller gas från bakterierna i tjocktarmen. Om man har gasbesvär är det vanligt att man rapar, känner sig uppspänd och bullrig i magen, har ont i magen och släpper väder. Gaser i magen är inte farligt och beror sällan på någon allvarlig sjukdom. Stora mängder fibrer i kosten kan ge ökade besvär av gaser speciellt för den som har känslig tarm. IBS handlar mer om att du som har känslig mage påverkas mer av kosten du äter och gaserna som bildas i magen.

Annons

Vad kan man göra för att lindra IBS?

– Det finns receptfria preparat på apotek för att lindra de symptom som uppkommer i samband med IBS. Det finns också laxerande medel vid förstoppning och stoppande medel vid diarré som kan lindra besvären.

Det finns inget råd som hjälper alla med IBS, utan man måste själv pröva sig fram till vad man mår bäst av. Många upplever att symtomen kan mildras avsevärt med ändrad kost och nya matvanor. Att äta regelbundet, långsamt och se över sin kost kan vara bra. Kanske kan du testa att föra en magdagbok där du noterar vad du äter och hur din mage mår efteråt? De stora magbovarna är ofta lök, vitlök, vete, korn och råg. Regelbundna toalettbesök och motion brukar göra att man mår bättre.

En diet som sägs hjälpa många med IBS-besvär är FODMAP-metoden. Läs mer om den här!

Källa: Ynette, Gustavsson, 1177 Vårdguiden, Magtarmförbundet Foto: IBL

Receptfria hjälpmedel mot IBS:

PROIBS (reklamlänk) är en dryck som innehåller växtextraktet AVH200 som studier visat kan minska IBS-besvär. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

PROIBS mot IBS.

Dimetikon Meda (reklamlänk) används vid ansamling av gaser i tarmarna. Minskar uppblåst buk och underlättar gasens passage genom tarmen. Läs mer och köp här. (reklamlänk)

Dimetikon meda mot IBS.

Inolaxol (reklamlänk) normaliserar tarmens funktion vid trög och lös mage. Innehåller växtfibrer som stimulerar tarmens rörelser. Läs mer och köp här (reklamlänk).

Inolaxol mot IBS.

Läs mer:

IBS: Så lyckades Ann bota sig själv – på en vecka

Nya rön: Bästa behandlingarna mot IBS!

IBS? Här är behandlingarna som fungerar!

Läkaren: Här är bästa maten när du varit magsjuk

Annons