4 enkla sätt att lindra IBS – helt naturligt

IBS, Irritable Bowl Syndrom, är inte helt lätt att hantera. Först ska man ta reda på att det är IBS man har, vilket kan vara svårt och man tar reda på det genom att prova sig fram och utesluta andra tarmbesvär. Sedan gäller det att ta reda på hur man blir hjälpt, vilket är olika för olika personer.

Vanliga symptom vid IBS

Symptomen vid IBS varierar. En del får ont i magen, andra blir uppblåsta, gasiga och kan känna sig svullna i magen. Man kan bli förstoppad, och man kan bli lös i magen. Ofta har man oregelbundna toa-vanor. Vad som ligger bakom IBS vet man inte riktigt än men något läkare diskuterar är att en orsak skulle kunna vara att kommunikationen mellan mage och hjärna inte riktigt fungerar.

Läkarens 4 tips för att lindra IBS

Ett av problemen med IBS är att det inte finns en given behandling som passar alla. Det handlar mycket om att prova sig fram till vad som fungerar för just dig. Men det här är fyra sätt som doktor Andrew Weil tipsar om hos Prevention.

1. Hitta vilka livsmedel som triggar din IBS

För matdagbok där du skriver ner precis allt du äter och hur du mår under olika tider på dagarna. När du har gjort det ett tag kan du kanske se mönster och hitta de livsmedel som triggar igång dina besvär.

Vanliga triggare är bland annat vete och andra sädesslag, nötkött, fläskkött, lamm, lök och sojabönor. Bönor, liksom frukt och grönsaker som inte är tillagade brukar kunna ge gaser och göra att vi känner oss uppblåsta.

2. Undvik drycker som kan reta tarmarna

Kaffe kan vara en av de livsmedel som kan reta tarmarna, och man tror att även koffeinfritt kan orsaka problem. Så att dra ner på kaffekonsumtionen kan vara bra att testa, för att se om det blir bättre.

3. Ät fibrer för att undvika förstoppning

Om det är förstoppning som är ditt IBS-problem – prova att äta mer tillagade grönsaker med mycket fibrer i. Grönkål och broccoli är två grönsaker med hög fiberhalt.

4. Ät gurkmeja mot IBS-symptomen

I en pilotstudie visade det sig att äta gurkmeja varje dag kunde reducera IBS-symptom med upp till 60 procent. Testa till exempel gurkmejashots eller att strö kryddan över maten.

Läs mer:

IBS-mage? Här är bästa tipsen för en överkänslig tarm

Skillnaden mellan IBS och IBD – därför är den så viktig

Ny forskning: Träning hjälper mot IBS

Utvald läsning