SömnMindfulnessOnt i magenPollenallergiNyttig matMunhälsa

Känslig mage? Här är snällbiotikan att satsa på

15 feb, 2018 
Vitlök, lök, äpplen, bönor och jordärtskocka anses boosta tarmbakterierna bäst. Men de är också tuffa för känsliga magar eftersom de jäser i tarmen. Dietisten Sofia Antonsson berättar vad du kan äta i stället!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Hur ska vi äta för att tarmbakterierna ska må som bäst? Sanningen är att ingen vet säkert. Än.

– Jag tycker man ska vara ödmjuk och ge det åtminstone fem år till innan vi ger sådana kostråd, säger Sofia Antonsson, dietist på Belly Balance i Stockholm.

Även om vi inte kan skräddarsy en individuell, tarmvänlig diet i dag så vet man ändå en hel del om vad tarmbakterierna gillar att mumsa på rent generellt.

– Kål av alla de slag är en favorit för bakteriefloran, säger Sofia Antonsson. Och baljväxter.

Hon rekommenderar därför att vi i huvudsak ska äta växtbaserat:

– Det är i alla fall inte dåligt för hälsan, även om vi inte vet exakt hur det påverkar bakterierna, säger hon.

Havre bra för magen

Men många av de bakterieboostande livsmedlen är rödlistade enligt FODMAP, en kostbehandling som används för att komma till rätta med IBS. De innehåller ett slags fibrer som jäser i tjocktarmen och kan ge besvär med knip och gaser. Vitlök, äpplen och jordärtskocka är klassiska exempel. Laktosen i fil med tillsatt bakteriekultur är ett annat exempel.

Annons

Men det finns alternativ som både är bra för bakteriefloran – och för IBS-magen.

– Havre är den bästa prebiotikan för den som är känslig. Det är godkänt enligt FODMAP. Så mitt tips är: Ät havre i alla dess former!

Även kokt, kall potatis brukar funka för ömtåliga tarmar. Det, precis som havre och linser, innehåller resistent stärkelse, en kostfiber som har kopplats till flera hälsoeffekter, bland annat minskad risk för tjocktarmscancer, lägre blodsocker och en bättre tarmflora.

– Är man känslig kan man prova att addera några teskedar konserverade linser på maten för att se hur man reagerar. Det är den snällaste baljväxten för magen.

Satsa på olika bakteriestammar

Skulle man ha oturen att inte tåla så många livsmedel med prebiotika kan man prova kosttillskott. Ofta innehåller de både pro- och prebiotika.

– Men undvik att köpa ett kosttillskott som innehåller enbart en enda bakteriestam i hög dos. Det kan skapa obalans. Ju fler bakteriestammar, desto bättre och helst ska det vara över tio miljarder bakterier per kapsel.

Pro- och prebiotikatillskott ska tas tillsammans med måltid.

– pH-värdet höjs när vi äter. Då överlever bakterierna lättare. Och tänk på att få känner en effekt direkt, ge tillskottet minst en månad, säger Sofia Antonsson.

Fakta tarmflora:

  • Din tarmflora är alldeles unik, precis som ditt fingeravtryck! De mesta av de bakterier som bor i din tarm ärver du som spädbarn från din mamma.
  • Tänk på din tarmflora som ett eget organ. Det sköter sig till största delen själv, helt utan din hjälp!
  • Vi har runt ett kilo bakterier som består av uppemot 1 000 olika arter i våra tarmar.
  • Där bor också svampar, virus och andra mikroorganismer. Vilken påverkan de har på hälsan vet vi inte så mycket om ännu.
  • Bakterierna är inte bara en del av immunförsvaret, de bildar också viktiga hormoner och vitaminerna K och B.

Foto: IBL

Läs mer:

Tarmexperten: Så mycket kan du påverka dina tarmbakterier

17 sätt att bli kvitt en svullen och gasig mage

Lista: Bästa och sämsta maten för din mage!

Annons