Få svenskar tror att LCHF är bra för hälsan

23 jan, 2012 
Är en diet med mycket animaliskt fett bra eller dåligt för oss?
Nyckeln till viktnedgång och friskare kropp – eller en fribiljett till framtida hjärtproblem? Så här tycker svenskarna om den omdebatterade högfettsdieten LCHF.
Annons

Fettdebatten rasar vidare. De tidigare råden om en fettsnål kost för optimal vikt och hjärthälsa har stött på patrull. Experterna som istället förespråkar en diet med hög andel mättat fett blir allt fler. Starka argument är bland annat att folksjukdomar som fetma och diabetes typ 2 enkelt kan förhindras med kosttypen.

Motståndare menar att det finns för lite forskning inom området och att dessa fett-dieter skapar en hälsobomb som kommer att brisera i form av hjärt-kärlsjukdomar om några år.

En anledning till att kött och feta mejeriprodukter bokstavligen säljer som smör i butikerna är populära dieten LCHF, som förespråkar animaliskt fett, skaldjur och ägg framför kolhydrater och vegetabiliska fetter.

Men hur starkt fäste har fettförespråkarna? TNS Sifo har på uppdrag av Livsmedelsverket frågat 1 000 personer vad de tycker är bra fett och hur mycket man bör äta för att det ska anses vara hälsosamt. Och stickprovet visar att svenskarna är tveksamma till en allt för fet kosthållning.

Annons

38 procent av de tillfrågade anser att det är bra att minska på animaliskt fett, 8 procent menar att det är bra att minska på andelen vegetabiliskt fett medan 18 procent tycker att man bör minska den totala mängden fett i maten, oavsett typ.

Endast 3 procent tyckte att det är bra för hälsan med mycket fett. Cirka en tredjedel anser att det finns andra livsmedel än just fett man bör undvika för att förbättra hälsan.

Vad tycker du? Kasta dig in i debatten här!

 

LÄS OCKSÅ:

Hälsoriskerna med low carb-dieter

Studier varnar för LCHF – kan ge hjärtsjukdom

Ät dig smalare och friskare med IFD-kosten

Annons