Jämför! Här är för- och nackdelarna med 6 populära dieter

02 mar, 2021 
https://image.mabra.com/motherhood-logo-biline.jpg.jpg?imageId=6441816&x=0&y=0&cropw=100&croph=100&width=1318&height=1318
Johanna Bengtsson
En typ av diet kan ge lägre blodtryck, en annan viktminskning och en tredje illamående och yrsel. Vi listar fördelarna och nackdelarna med några av de mest populära dieterna just nu.
Annons
Rutmaningen: DIAGONALA LYFT
Rutmaningen: DIAGONALA LYFT

När de allra bästa och sundaste dieterna utsågs under förra året toppade DASH-dieten, medelhavskost och flexitarian-dieten listan. Dukan-dieten och Ketos-dieten däremot hamnade i botten. Mycket på grund av dess osunda målbild att äta minimalt med kalorier.

Flertalet forskare och experter menar dock att det bara finns en "diet" som slår ut alla andra! Nämligen den klassiska tallriksmodellen. Det är inte en diet i den bemärkelse vi är vana vid, utan innebär kort och gott att du ska få i dig en hälsosam mängd protein, kolhydrater och grönsaker. Här kan du läsa mer om den nya tallriksmodellen som infördes i Sverige för några år sedan.

Om du funderar på att prova en diet har du kommit helt rätt. Det är nämligen av största vikt att du noga går igenom för- och (framför allt!) nackdelar med den diet du tänker gå på.

Fördelar och nackdelar med populära dieter

Vi har gjort grovjobbet åt dig! Här listar vi de främsta för- och nackdelarna med de populäraste dieterna just nu:

Annons

1. Periodisk fasta

5:2, 6:1, 12:12 och 16:18. Det finns en mängd varianter på periodisk fasta och sifferkombinationerna ovan visar tidsperioderna då du får äta och inte. Faste-dieten 5:2 exempelvis, innebär att du fem dagar i veckan äter som vanligt och två dagar bara äter 500 kcal (om du är kvinna).

Fördelar med periodisk fasta:

 • Toppen för tarmarna. Flera studier visar att det är positivt för tarmfloran att låta matsmältningssystemet vila i minst 12 timmar på nätterna.
 • Minskad risk för diabetes. Periodisk fasta har visat sig vara väldigt bra mot insulinresistens, det håller nere blodsockernivåerna och skyddar därigenom mot diabetes typ 2.

Nackdelar med periodisk fasta:

 • Muskelförlust. Att fasta kan leda till förlust av muskelmassa då du inte får i dig lika mycket protein som du behöver när du äter färre gånger.
 • Passar inte alla. Att fasta passar inte personer med tidskänsliga mediciner som måste tas med mat eller de som tidigare lidit av en ätstörning.
 • Risk för sjukdom. Att träna på fastande mage kommer inte bara att kännas extra tungt – det kan även göra dig sjuk. När du tömmer kroppen kan natrium och kalium minska, vilket kan ge illamående, svaghet och muskelkramper som följd.

2. LCHF

LCHF står för Low Carb High Fat. Det vill säga lite kolhydrater men en hög andel fett. Man äter främst kött, fisk, fågel, ägg, ovanjordsgrönsaker och feta mejeriprodukter som smör, ost och grädde. Kolhydrater som pasta, potatis och andra grönsaker som växer under jord, bröd och ris ska undvikas.

Recept.se Nyhetsbrev
LCHF recept
LCHF-recepten ser mycket olika ut, men många föredrar bacon, ägg och krämiga såser, som till exempel en klassisk pasta carbonara men med zucchini istället för spagetti.

Fördelar med LCHF:

 • Sänker blodsockret. Den forskning som gjorts på LCHF visar att det sänker blodsockret och det underlättar viktnedgång, om det är målet.
 • Slipper småäta. Allt det fett som du äter i dieten leder till en ökad mättnad, så att man inte blir hungrig lika ofta och därför minskar småätandet.

Nackdelar med LCHF:

 • Risk för blodpropp. En LCHF-kost med mycket animaliska livsmedel innehåller en hel del av de mättade fetter som kopplas till sjuklighet i hjärta och kärl. Mättat fett kan orsaka akuta blodproppar.
 • Ökad dödlighet. Forskning har visat en ökad sjuklighet och att LCHF på sikt kan ge en kraftig överdödlighet.

3. DASH-dieten

DASH står för Dietary Approach to Stop Hypertension och är en amerikansk modell som syftar till att minska risken för hjärt-kärlsjukdom. Dieten är fettsnål, både när det gäller mättat och omättade källor. I den mån du behöver använda fett kan du använda dig av olivolja.

Annons

Fördelar med DASH-dieten:

 • Sänker blodtrycket. Studier har visat att DASH-kost kan sänka blodtrycket inom loppet av 14 dagar så väl som minska risken att drabbas av stroke med 20 procent.
 • Stabil viktnedgång. Metoderna har aldrig haft viktnedgång som främsta fokus, utan det är en naturlig följd av att du drar ner på exempelvis rött kött och snabba kolhydrater.

Nackdelar med DASH-dieten:

 • Överätande. DASH-dieten visar få nackdelar enligt forskning. Men precis som med alla andra metoder gäller det att inte överäta om målet är att tappa kilon. Nötter och oljor är ju till exempel väldigt kaloririka.

Läs mer om DASH-dieten och hälsosam medelhavskost här.

4. Ketodieten

Metoden innebär att man tar bort det mesta i kolhydratväg, bland annat frukt och många grönsaker, och ersätter dem med fett. Man hamnar då i ketos, vilket betyder att kroppen lägger in en överväxel när det gäller att bränna fett, något som vi har skrivit mer om här.

Fördelar med Ketodieten:

 • Kickstart. För vissa kan ketos fungera bra som en kort och tillfällig kickstart för att gå ner i vikt, menar experter.
 • Kan hjälpa mot epilepsi. Det främsta syftet med ketogen kost är däremot inte viktnedgång. Dieten används för att hjälpa personer med svår epilepsi, där mediciner inte hjälper och operation inte är möjlig. Patienterna är då grundligt utredda, följer ett strikt kostprogram och följs noga upp för att kontrollera eventuella biverkningar av den extrema kosten.

Nackdelar med Ketodieten:

 • Biverkningar. Att drastiskt dra ner på kolhydraterna kan också ge biverkningar som illamående, yrsel och trötthet, särskilt i början av dieten. Det mycket höga innehållet av fett, särskilt mättat fett, kan leda till förhöjda nivåer av blodfetter. Vanligtvis får man inte heller i sig tillräckliga mängder av vissa vitaminer och mineraler som behövs.
 • Mycket kortsiktig. Kosthållningen anses också svår att följa över tid och det saknas långtidsstudier över hur den påverkar kroppen.
kvinna som har ont i huvudet
Huvudvärk och sjukdomskänslor är inte helt ovanligt i början av Ketos-dieten.

5. OMAD-dieten

Förkortningen OMAD står för One Meal A Day, och fungerar precis som den låter – du äter en måltid om dagen. Tanken är att man ska fasta 23 timmar i rad för att sedan äta en stor måltid på ett 60 minuters ätfönster. En väldigt extrem diet med andra ord som behöver övervägas mycket noga.

Annons

Fördelar med OMAD-dieten:

 • Inget småätande. Om målet är att inte småäta och därmed gå ner i vikt gör denna diet det "lätt" för dig. Eftersom du bara har 60 minuter på dig att äta per dag så är det i princip omöjligt att småäta.

Nackdelar med OMAD-dieten:

 • Kortsiktig. Även om du går ner i vikt snabbt av att fasta under långa perioder så finns fortfarande en stor risk att du går upp allt igen, eller mer, om du sedan hoppar tillbaka till normala vanor direkt.
 • Energibrist. Att fasta kan även leda till att du har brist på energi, känner dig trött och grinig samt får ett sug på onyttig och fet mat.

6. Raw food-dieten

Enkelt förklarat är raw food okokt mat som inte hettas upp över 42 grader. Du får ut maximal näring av maten eftersom alla enzymer, vitaminer, mineraler och näringsämnen finns kvar. Raw food är en form av veganism, eftersom du mestadels äter frukt och grönt. Du väljer livsmedel som är ekologiskt odlade och icke processad och du utesluter tillsatser, vitt socker, gluten och animaliska produkter.

Fördelar med Raw food:

 • Massor av vitaminer. "Levande föda" som det kallas, är fullproppad med naturliga vitaminer, mineraler, fibrer, spårämnen, antioxidanter och livsviktiga ämnen som kroppen behöver.
 • Viktnedgång. Raw food är också i regel kalorisnål och rik på fibrer och vatten, vilket gör att du snabbare blir mätt och därför ofta äter mindre, om det är ditt mål att gå ner i vikt.

Nackdelar med Raw food:

 • Krånglig. Maten tillagas på ett helt annat sätt än du är van vid, vilket kan göra att det tar tid att lära sig och upprätthålla. Det kan vara besvärligt att äta ute och du kan behöva gå till specialaffärer för ett bredare urval av livsmedel.
 • Bakterier som inte dör. En del experter hävdar att upphettning av mat är bra eftersom värmen förstör skadliga ämnen som finns i växter, grönsaker och baljväxter. Något som går förlorat vid Raw food-dieten.

Vilken diet passar dig?

Gör vår dietkompass och få reda på vad som passar dig bäst! Du hittar dietkompassen här.

Foto: TT

Annons