SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

"Blir jag fet av min nya diet?"

07 jan, 2013 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:

Under det senaste året har jag gått ner cirka 20 kilo med hjälp av GI-kost, där jag uteslutit socker, vitt mjöl, vitt ris, potatis och så vidare. För några veckor sedan bytte jag till en annan metod. Nu räknar jag i stället kalorier. Jag äter 1 300–1 500 kalorier om dagen. Jag har börjat äta potatis och bröd igen, men inom ramarna för hur många kalorier jag ”får” äta. Men viktminskningen har avstannat – jag har snarare gått upp lite i vikt! Är det så att kroppen måste ställa om sig till en ny kost? Kommer jag att gå ner i vikt även med den nya metoden? Eller är det bättre att jag går tillbaka till GI-kosten?

Katzen

Svar:

Det spelar egentligen ingen roll vilken viktminskningsmetod du väljer, förutsatt att maten som du äter ger tillräckligt med näring och energi. Du ska orka med din vardag och känna dig lagom mätt och belåten. Dessutom är det viktigt att du orkar röra på dig. Vissa väljer en kolhydratfattig kost, som du gjorde i början. Andra drar hellre ner på lite av allt och räknar kalorier, som du nu har börjat med. I slutänden är det alltid en fråga om hur mycket energi och näring man får i sig och hur mycket man gör av med.

Annons

Det ska dock nämnas att en kortsiktig viktuppgång kan ske när man börjar äta mer kolhydrater. Det beror på en ökad vätskemängd i kroppen eftersom kolhydrater binder vatten. Det är alltså vatten – inte fett – som utgör den extra vikten på ett till två kilo. Att räkna kalorier kan vara en fälla när man vill minska i vikt. Det är svårt att veta exakt hur mycket energi, det vill säga kalorier, som just du behöver. För att få fram en sådan uppgift måste man göra en noggrann energi- och näringsanalys av din kost och en rad andra faktorer. Du skriver att du ska hålla dig runt 1 300–1 500 kalorier per dag. Jag tycker att det låter för lite! Om man får i sig för lite kalorier dras den fysiska aktivitetsnivån automatiskt ner. Lusten att motionera minskar och det är lätt att man skippar sina träningspass. Man struntar i att lägga in småpromenader i sin vardagsmotion, man blir mer stillasittande. Även omedvetna mikrorörelser avtar om kroppen inte får tillräckligt med energi. Sådana smårörelser – som att vippa på foten, trumma med fingrarna, byta ställning på stolen – har stor betydelse för vikten. Allt sådant minskar när energin inte räcker till.

Annons

Min gissning är att du kan ha dragit ner så pass mycket på ditt dagliga energiintag att du helt enkelt inte orkar röra dig som tidigare. Stillasittande har fått viktkurvan att vända uppåt. Som svar på din fråga menar jag att du behöver hitta en kost som ger tillräckligt med energi för både planerad motion och mycket vardagsaktivitet. Den måste innehålla mycket vitaminer, mineraler och annat som du behöver. Jag vet inte hur din tidigare GI-kost var uppbyggd, men om du upplevde att du hade energi i kroppen och kunde gå ner i vikt med den är det sannolikt att du träffade rätt där.

Anki

Annons