Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

Trött på kött? Här är bästa alternativen!

24 apr, 2012 
Det finns en rad smarta val för dig som jagar alternativa proteinkällor. Här är smarta expertråd för dig som vill fortsätta äta kött ibland - och för dig som vill skippa det helt!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Enligt det senaste hälsolarmet kan en hög konsumtion av kött öka risken för cancer. Det har fått många att börja fundera på andra, nyttigare proteinkällor. Men som alltid gör man klokt i att ta larmet med en nypa salt. I alla fall om man funderar på att skära ner enbart av hälsoskäl:

– Vi vet inte säkert om det är rött kött i sig som ökar risken för cancer. Ökningen kan ju bero på annat, som att den som äter mycket kött också äter mindre grönsaker och andra livsmedel från växtriket, säger nutritionisten Åsa Brugård Konde på Livsmedelverket.

Dessutom verkar det vara skillnad på rent rött kött som biff och på charkprodukter med rött kött. I den studie larmet bygger på är det just det sistnämnda som verkar höja cancerrisken mest.

– Att äta stora mänger av charkprodukter, till exempel korv och bacon varje dag, är nog inte hälsosamt. Men generellt skulle både vi må bättre av att äta mer fisk, baljväxter och grönsaker i stället för kött, säger Åsa Brugård Konde.

Annons

Däremot finns det all anledning att se över sitt köttätande – av miljöskäl. Storskalig köttproduktion och odling av foder till djuren har en negativ påverkan på klimatet – det är de flesta experter överrens om.

Men hur ska man då göra om man lever på en proteinrik kost eller på högfettdieten LCHF, där kött ofta är i fokus?

– Det finns bra alternativ, både för den som inte vill sluta med kött helt och för den som vill äta vegetariskt, säger Katarina Wikholm.

Hon har, tillsammans med Pauline Demetriades, skrivit kokboken LCHF för vegetarianer. Först och främst tycker Katarina Wikholm att vi ska välja kött från glada grisar och kor från den lokala bonden och fågel – till exempel från frigående strutsar eller anka. Fisk, skaldjur och vilt, till exempel kanin, belastar inte heller miljön lika mycket som rött, industriellt odlat kött.

– Och ägg är en jättebra proteinkälla! Ägg innehåller allt utom C-vitamin. Men välj ägg från frigående höns för miljöns skull. Ost kan också ersätta kött, säger hon.

Annons

Vill man äta helt vegetariskt blir det lite trixigare, i alla fall om man äter enligt LCHF. I vanliga fall äter man som vegetarian en hel del proteinrika livsmedel som bönor, linser, tofu och quorn.  Problemet är att baljväxter och sojaprodukter inte bara är rika på proteiner. Även mängden kolhydrater är hög – vilket är ett no-no i LCHF och proteindieter som Dukan Diet.

– Därför ska man inte överdosera dem. Men en matsked bönor då och då är okej. Vaxbönor och haricots verts är bra alternativ till bönor, liksom feta mejerier som smetana och crème fraiche, säger Katarina Wikholm.

Hon vill också slå ett slag för äggmjölk, som är ett perfekt, köttfritt mellanmål som mättar bra. – Trots namnet så smakar det inte ägg och det är praktiskt att ta med sig i en termos till jobbet. Drycken är ett jättebra näringstillskott. Drick den varm och prova gärna att smaksätta det med lite kardemumma eller kanel!

Äggmjölk 5 portioner

500 g smör

5 stora äggulor

3–4 dl kokande vatten

Låt smöret stå i rumstemperatur. Separera äggen och häll gulorna i smöret. Koka vattnet medan du mixar ihop ägg och smör. Tillsätt vattnet och mixa en kort stund tills äggmjölken tjocknat.

Tips! Äggmjölken kan smaksättas med kakao. Den passar också som soppbas och som ersättning för vanlig mjölk i kaffet.

 

AV: Vivvi Alström

BILD: Thinkstock

 

 

Annons