SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Varför blir jag inte mätt av LCHF?

25 okt, 2016 
Anki Sundin
En läsare undrar varför LCHF-maten inte mättar längre. Vår nutritionist Anki Sundin svarar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Jag har ätit LCHF i flera år. Men jag blir inte mätt längre! Jag kan vräka i mig nötter och ost utan stopp och har gått upp i vikt. Kan min kropp ha anpassat sig till högfettkosten så att jag inte blir mätt av den? Ska jag börja äta kolhydrater igen?

Svar: Det låter rätt och slätt som att du ligger lägre i energiintag än du klarar av. Det gör att du blir hungrig, men du tolkar det som sug efter sådant som du tycker är gott. Det kan samtidigt vara så att den LCHF-variant som du följer inte är anpassad efter dina förutsättningar. LCHF i vettig tappning med näringsrika livsmedel fungerar för många, men nyckeln är att hitta de livsmedel och de kombinationer som mättar bra och minskar risken för att vargäta när maten väl står på bordet. Problemet kan också vara kopplat till beteendet. Undersök om det är någon särskild situation som utlöser den ökade aptiten. Det gör du genom att föra kostdagbok och notera vad du gör och vad du känner i samband med att du äter eller dricker något.

Det måste inte vara fel att äta kolhydratrik mat, men då är det de näringsrika varianterna du bör välja – som bönor, linser, ärter, nötter, grovt bröd, rotfrukter, frukt och bär. Laborera för att se vad du tycker mättar bra och länge! Experimentera också gärna med olika smaksättningar och konsistenser. Om du är en av många som får problem med magen av kolhydratrika livsmedel är det en bra idé att undersöka vad du är känslig mot. Allt detta kan ett proffs hjälpa dig med.

/Anki

Annons