SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Kan jag bränna fett med Dukan Diet?

16 maj, 2012 
Anki Sundin
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga:
Jag har tänkt prova Dukanmetoden för att gå ner några kilo i vikt. Enligt denna metod ska man äta minimalt med fett, men jag har läst att man behöver äta fett för att förbränna fett. Innebär det att jag mest tappar vätska och muskelmassa med Dukandieten?

Fia

Svar:
Visst förbränner man fett även om man inte äter så mycket fett. Det är ett missförstånd att så inte skulle vara fallet.

Om du äter mycket fett är det i första hand detta som kroppen använder som energikälla för att hålla i gång ämnesomsättningen. Det som inte förbrukas slussas in i fettdepåerna.

För att kroppen ska ta av depåernas fettlager är det en enkel regel som gäller: energin som förbrukas i form av rörelse måste överstiga energin som kommer in i kroppen via maten. Om du äter så pass mycket fett att kaloriantalet blir större än energiuttaget kommer fettdepåerna inte att minska. Det går alltså inte att äta stora mängder energi, vad energin än består av, och tro att man ska minska i vikt – om man inte samtidigt ökar motionen eller drar ner på annan typ av mat för att ge mer utrymme åt feta livsmedel.

Annons

Dieter som Dukan, LCHF och GI kan vara effektiva viktminskningsmetoder – förutsatt att du får i dig alla näringsämnen som du behöver och samtidigt åstadkommer det avgörande kaloriunderskottet.

Det är snarare vår förmåga att hålla oss till en viss diet som avgör hur effektiv den är på individnivå än dieten i sig.

Vilken kostmetod du än använder kommer viktminskningen i början främst att bero på att vätska försvinner ur kroppen, särskilt om intaget av kolhydrater är lågt. Det tar lite längre tid för kroppen att bryta ner energin i fettdepåerna.

Tänk på att det inte finns några magiska viktminskningsmetoder. Dukanmetoden är alltså inte mer effektiv rent fysiologiskt än någon annan. Det som utmärker en bra viktminskningsmetod är snarare att kosten täcker behovet av alla näringsämnen och ger en så pass bra energinivå att man både tappar vikt och orkar träna ordentligt. Dessutom ska man orka hålla sig till dieten utan att tröttna.

Annons