BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

LCHF? 13 livsmedel du kan byta ut pasta, ris och potatis mot

08 dec, 2020 
Zoodles och blomkålsmos.
Det kan kännas tungt att börja äta enligt LCHF och utesluta favoriter som pasta, ris och potatis på grund av alla kolhydrater. Men idag finns många goda alternativ för lågkolhydratkost! Här listar vi 13 substitut!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du trorBrand logo
5 Livsmedel som inte är så nyttiga som du tror

LCHF står som bekant för Low Carb High Fat och innebär att man äter lite kolhydrater och desto mer fett. Dieten blev populär som viktminskningsmetod i Sverige omkring 2010 och har hängt kvar som en av de mest populära dieterna sedan dess.

Kolhydrater har varit en stor del av det traditionella husmanskostköket väldigt länge, och den som älskar spaghetti och köttfärssås eller korv och potatismos kanske drar sig från att testa LCHF som metod för att gå ner i vikt.

Därför listar vi här 13 goda alternativ till vit pasta, ris och potatis, som innehåller betydligt mindre mängd kolhydrater – men i många fall mer näring och fibrer.

6 kolhydratfattiga alternativ till pasta:

Zoodles

Genom att grovriva zucchini på längden och förvälla dessa snabbt i kokande, saltat vatten får du ett alternativ till spaghetti och tagliatelle som innehåller både få kalorier och lite kolhydrater – men desto mer kostfibrer.

Bönpasta

Idag finns mängder av olika sorters pasta som är gjord av bönmjöl, ärtor eller linser snarare än av vetemjöl. Dessa innehåller ofta färre kolhydrater än vanlig pasta, men inte alltid tillräckligt lite för dig som följer en strikt LCHF-kost. Håll koll på innehållsförteckningen!

Annons

Shiratakinudlar

Dessa nudlar är gjorda av konjaksrot och har ett väldigt lågt kolhydratsinnehåll, på mindre än 1 procent.

Sjögräsnudlar/kelpnudlar

Sjögräsnudlar är gjorda av sjögräset kelp, som ofta torkats, mals ner och görs till nudlar. Lågt innehåll av kolhydrater, cirka 2 gram per 100 gram.

Morotstagliatelle

Om du inte äter strikt LCHF kan du testa att använda morot istället för pasta. Svarvad morot eller som du har skurit med potatisskalare på längden till tunna remsor går utmärkt att använda som pastasubstitut. Förväll snabbt i kokande, saltat vatten innan servering.

Vitkål

Fint strimlad vitkål går utmärkt att använda i stället för pasta i många maträtter. Hyvla fint med osthyvel och koka lite snabbt.

3 kolhydratfattiga alternativ till ris:

Riven blomkål

Riv ett blomkålshuvud grovt på rivjärnet för att göra blomkålsris. Koka i cirka 10 sekunder i saltat vatten och häll av i durkslag – klart att servera!

Annons

Shiratakiris

Precis som shiratakinudlarna ovan är det här riset gjort av konjaksrot och innehåller väldigt lite kolhydrater. Riset smakar inte mycket i sig, men tar lätt smak av kryddor och såser.

Riven vitkål

Riv vitkål grovt på rivjärnet. Lägg den rivna vitkålen i en skål och tillsätt 2 teskedar olja, en tesked vinäger och lite salt. Rör om och låt stå i cirka 20 minuter innan servering.

4 kolhydratfattiga alternativ till potatis:

Rättika

Rotfrukten rättika är en jättebra vän för den som äter LCHF, med ett kolhydratvärde på endast 2,5 procent. Perfekt att byta ut potatisen mot i en gratäng!

Vaxbönor

Ska du göra en LCHF-burgare kanske du vill har LCHF-pommes till? Då kan du använda vaxbönor istället! Fritera eller stek dem tills de får fin färg.

Blomkålsmos

Är det ett krämigt mos du är ute efter är blomkål det bästa alternativet till vanlig potatis. Här hittar du ett recept på blomkålsmos!

Blandade grönsaker

Många gånger går potatisen att byta ut som alla möjliga sorters blandade grönsaker som du kokar eller rostar i ugn. Några exempel är brysselkål, broccoli, sparris, paprika, zucchini och spetskål. Lycka till!

Foto: TT

...

Läs mer:

Nya, enklare KETO-dieten 2.0 kan göra det lättare att gå ner i vikt

12 anledningar att INTE sluta äta kolhydrater

Ny studie: Lagom med kolhydrater är bäst för ett långt liv

Annons