"Fettdoktorn" Annika Dahlqvist förlorar sin läkarlegitimation – efter coronaråd

Annika Dahlqvist

Välkända LCHF-doktorn Annika Dahlqvist har bland annat rekommenderat kolloidalt silver, strikt LCHF-kost, D-vitamin och C-vitamin för att bota och förebygga covid-19. Hon har också gett rådet att man ska äta kokosfett mot coronaviruset, skriver Expressen. Det här har lett till att hon nu lämnat tillbaka sin läkarlegitimation.

Beslut från IVO: Dra in Annika Dahlqvists läkarlegitimation

Expressen granskade hennes råd, vilket ledde till att Inspektionen för vård och omsorg, IVO,  fick in fem anmälningar. Efter att Ivo utrett Annika Dahlqvist kom beslutet att de vill att hennes läkarlegitimation dras in.

– Hon har ju ändå många privatpersoner som läser bloggen och de kanske tar hennes ord för en sanning. Vi har en patientsäkerhetslag och det ska vara vetenskapligt belagt, säger Lena Hellander, inspektör på Ivo, till Expressen.

”Med tanke på det mycket allvarliga läge som nu råder är det enligt Ivo särskilt allvarligt och riskabelt att Annika Dahlqvist i egenskap av legitimerad läkare nu ger icke evidens baserad rådgivning beträffande covid-19.”

”Annika Dahlqvist har visat sig uppenbart olämplig att utöva yrket som läkare”, skriver Ivo.

De menar att hon vid ett flertal tillfällen gett ovetenskapliga råd om hur man botar eller förbygger corona.

– Hon svarar ju individuellt, det är inte allmänt hållet utan hon ger medicinska råd till privatpersoner, säger Lena Hellander.

Annika Dahlqvist lämnade in läkarlegitimationen själv

Annika Dahlqvist valde att själva lämna in legitimationen – och kommenterar detta själv i sin blogg:

”Jag fick förut brev från IVO (Inspektionen för Vård och Omsorg) som är knutna till Socialstyrelsen, om att flera hade anmält mig dit med yrkande om att min läkarlegitimation skulle återkallas. (…) Några veckor senare fick jag ett brev från IVO om att de skulle lämna över mitt ärende till HSAN (Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd) som skulle fatta beslut i ärendet. IVO rekommenderade att de skulle besluta om återkallande av legitimationen. Nu tyckte jag att det blev obehagligt, så jag skickade in en ansökan till HSAN om att min legitimation skulle återkallas frivilligt. Det kändes bättre att lämna tillbaka frivilligt än att den skulle dras med tvång. Jag fick igår brev från HSAN att min legitimation är indragen på min begäran. (…) Det är naturligtvis en prestigeförlust att bli av med sin läkarlegitimation, men jag orkar inte bry mig om det. Jag lever som pensionär sedan fem år, och har inte haft några planer på att återuppta läkarverksamhet, så jag skulle inte ha någon praktisk nytta av att ha legitimationen kvar.

Annika Dahlqvist ses som en av pionjärerna för LCHF i Sverige – och har skrivit flera böcker på ämnet.

Foto: TT

Ny studie: LCHF eller fettsnålt spelar ingen roll

Kan man kombinera LCHF med 5:2?

Lista: Hälsoföretagen som anmälts för falsk reklam under corona

Utvald läsning