Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Nordiska forskare är kritiska till LCHF

21 jun, 2012 
När Livsmedelsverket reviderar sina kostråd sågas den populära LCHF-dieten.
Annons

I ett nordiskt samarbete har hundratalet forskare och experter sammanställt riktlinjer för nya kostråd. De gamla riktlinjerna håller än: ät minimalt med kakor, godis och läsk  – och ät mycket fullkorn, frukt och grönsaker.

Men rekommendationerna kring typen av fett och kolhydrater ser ut att justeras. Istället för att lägga vikt vid mängd kan nya förslag istället bygga på vilken sorts kolhydrater eller fett som är bra för hälsan.

– Rätt sorts fett innebär i praktiken att man väljer olja och margarin istället för smör, medan rätt sorts kolhydrater betyder mer fullkorn och fibrer och mindre socker och vitt mjöl säger Irene Mattisson som är biträdande chef för Risk- och nyttovärderingsavdelningen på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

De nya råden menar också att vi ska minska intaget av rött kött och charkuterier samt välja mejeriprodukter med låg fetthalt. Helt i motsats till LCHF-dieten som förespråkar en kost med animaliska fettkällor och mycket kött, med ett minimalt intag av frukt och kolhydrater.

Annons

– Problemet är att LCHF går stick i stäv med forskningen. Det förvånar inte mig att det fortfarande är så. LCHF ser vi som en backlash till de matvanor som gav Sverige höga nivåer av hjärt- och kärl-sjukdomar. Största problemet med LCHF är framför allt synen på fettet. Smör, korvar, feta ostar och det där klassiska mellanmålet med smör i baconet, säger Irene Mattisson till expressen.se.

Vem har rätt?

Är Livsmedelsverket på rätt spår, eller är LCHF-metoden rätt väg att gå? Dela med dig av dina erfarenheter och synpunkter nedan!

Psst!mabra.com/kolhydratkriget kan du fördjupa dig i debatten.

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

Annons