BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Nya, enklare KETO-dieten 2.0 kan göra det lättare att gå ner i vikt

17 feb, 2020 
Ketogen kost.
Att gå ner i vikt, och att hitta rätt diet, är inte alltid lätt. Kanske KETO-dieten kändes alldeles för krånglig? Nu är KETO 2.0 här, som ska vara lättare att följa.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När KETO-dieten kom till Sverige var det många som var nyfikna på den nya lågkolhydrats-dieten som är en variant på LCHF (Low Carb High Fat, det vill säga få kolhydrater, mycket fett). KETO går vanligtvis ut på att ungefär 60–75 procent av en dags kaloriintag ska komma från fett, 15–30 procent från protein och 5–10 procent från kolhydrater.

I KETO äter du alltså få kolhydrater men mycket fett och väljer bort till exempel pasta, bröd samt allt som innehåller socker och äter mer av fet mat (med rätt sorts fetter). Men kanske kändes dieten lite väl krånglig eller tuff att följa, för nu börjar fler och fler KETO-anhängare gå över till att äta efter en enklare variant – nya, uppgraderade KETO-dieten 2.0.

KETO-dieten går ut på att bränna mer fett

För att förstå KETO 2.0 så kan vi först påminna om vad KETO innebär. När man äter efter KETO så handlar det som sagt om att äta väldigt lite kolhydrater men desto mer fett, vilket gör att kroppen också drivs framför allt av fett. Vi använder alltså fett som energi. Och vill vi gå ner i vikt så är det ofta just fett vi vill förbränna.

Annons

En fördel med KETO-dieten skulle kunna vara att du håller dig mätt länge på det du äter. En nackdel att du kan ha svårare att få i dig till exempel vitaminer och kostfibrer genom den relativt strikta kosten, du följer inte Livsmedelsverkets rekommendationer på vad vi bör äta under en dag när du följer dieten. Det gäller alltså att välja rätt livsmedel på varje tallrik.

Så påverkar ketos ämnesomsättningen

När du drar ner rejält på kolhydrater så måste kroppen hämta bränsle till muskler, och hjärnan, någon annanstans ifrån. Fettämnen blir till så kallade keton-ämnen som används istället, vi går in i ett tillstånd som kallas ketos. Vi kan hamna i ketos om vi fastar länge, eller svälter och då kan ämnesomsättningen sjunka. Men genom att äta sig mätt hålls ämnesomsättningen ändå uppe i KETO-dieten.

KETO 2.0 tillåter mer kolhydrater

I den uppdaterade, förenklade versionen av KETO verkar det inte finnas några solklara regler, men här kan det handla om att äta ungefär 50 procent fett, 30 procent protein och 20 procent kolhydrater under en dag. Vilket är ungefär dubbelt så mycket kolhydrater mot om du äter efter vanliga KETO. Äter man däremot mer kolhydrater än så blir det inte längre en ketogen diet, då de inte går att nå tillståndet ketos då.

Annons

Med KETO 2.0 kan du äta mer grönsaker

Några livsmedel som du ska se upp med när du äter efter KETO 2.0 är socker, söta frukter, bönor, baljväxter och korn. Däremot kan du äta mer grönsaker (som inte innehåller så mycket stärkelse) utan att tänka allt för mycket på vilka mängder av det du stoppar i dig. I den nya versionen har du också mer utrymme för att äta till exempel bönor och havre. På så sätt får du i dig mer fibrer, vilket kan gynna din hälsa, inte minst genom att förbättra tarmhälsan.

Tanken är just att du lägger till mer grönt i KETO 2.0, inte att du tänker att du kan lägga till bröd eller pasta som extra kolhydrater. När det gäller att få i sig fett och protein så är det förstås bättre att välja livsmedel som också är bra för din hälsa, se framför allt upp med transfetter som till exempel kan påverkar din hjärt-kärlhälsa negativt. Var också uppmärksam på hur mycket mättat fett du stoppar i dig.

Annons

Du kan gå ner i vikt med KETO 2.0

Om det är en viktminskning du är ute efter så kan det ta lite längre tid med KETO 2.0 jämfört med vanliga KETO, säger Scott Keatley på Keatley Medical Nutrition Therapy till Prevention.com.

Däremot kan det vara lättare att hålla sig till KETO 2.0 längre, då du inte behöver vara riktigt lika strikt med hur du äter. Viktminskning förutsätter också förstås att man inte äter för mycket kalorier per dag samt att man väljer rätt typ av mat. Är det viktminskning du är ute efter med KETO-metoden så se upp med till exempel potatis, pasta, ris, stärkelserik frukt och grönsaker, söta frukter som banan.

Men viktigast när du ute efter att gå ner i vikt är förstås att välja en hälsosam och hållbar kost för dig, som du tycker är lätt att följa och passar din vardag. Så du inte ger upp för att det är krångligt utan kan göra en hållbar förändring.

Obs! Ketogen kost passar inte alla. Om du inte är fullt frisk rådfråga din läkare innan du provar.

Foto: TT

Läs mer:

Här är de 3 bästa dieterna för vikt och hälsa 2020 – enligt experterna

Så gör du ketobollar – ett nyttigt och lätt mellanmål

Mosley om nya supermetoden: ”Särskilt bra mot farliga bukfettet”

Annons