Studie: Bästa dieten är den du inte väljer själv

12 aug, 2015 
I dag finns en uppsjö av olika dieter, så att alla ska kunna välja den de föredrar. Men en ny studie visar att din favoritdiet kanske inte är så bra för dig.
Annons

Försöker du gå ner i vikt, men lyckas inte med den viktminskningsmetod du valt? En ny studie från Durham VA Medical Center i USA visar att vi går ner mer i vikt om vi följer en diet vi inte valt själva.

I studien fick hälften av deltagarna själva välja mellan att följa en kolhydratsfattig diet eller att äta en fettsnål kost. Tidigare studier har visat att båda metoderna fungerar lika bra för viktnedgång, så länge vi håller oss till dem.

Läs mer: Köp boken ”Snabbt ner i vikt med LCHF” till specialpris

När deltagarna fick välja själva valde 58 procent att dra ner på kolhydraterna, medan 42 procent valde att minska på fettet.

Den resterande hälften av deltagarna delades också in i en lågkolhydratsgrupp och en lågfettsgrupp. Men de fick inte möjligheten att välja själva, utan läkare valde dietmetod åt dem. 52 procent uppmanades att dra ner på fettet och 48 procent fick äta kolhydratssnålt.

Läs mer: Stoppa sötsuget med LCHF – därför funkar det!

Annons

När forskarna sedan jämförde resultaten visade det sig att samtliga grupper hade gått ner i vikt. Men de vars diet ordinerats av en läkare gick ner mer i vikt än de som själva fick välja metod.

Skillnaden var inte jättestor  – 6,7 kilo jämfört med 5,7 kilo – men ändå betydelsefull. Enligt forskarna pekar det på att den dietmetod vi själva väljer inte alltid är den bästa för viktminskning.

Läs mer: Kan man kombinera LCHF med 5:2?

Forskarna trodde att de som själva hade valt metod skulle gå ner mer i vikt, eftersom det verkar rimligt att det är lättare att hålla sig till en kost man tycker om. Efter att ha sett resultaten menar forskarna nu att det istället kan vara så att när vi äter mat vi tycker mycket om har vi svårare att hålla nere portionsstorlekarna och motstå frestelser.

Läs mer: Bränn fett snabbt och enkelt

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

 

LÄS MER:

 

Slankare midja med nyttiga bakterier – så ska du äta!

Smala personer har bättre tarmflora – men det är enkelt att förbättra din!

Annons

Din övervikt kan bero på dina tarmbakterier. Här är kosten som håller dig sund och slank!

Läs mer: Slankare midja med nyttiga bakterier

 

7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

Kurrar magen trots att du nyss ätit? Det kan bero på någon av dessa bovar – som försöker lura dig att äta mer än du behöver.

Läs mer: 7 saker som får dig att känna dig hungrig – fast du inte är det!

 

Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Är du ofta sötsugen? I så fall är du inte ensam. Behovet av något sött dyker ofta upp som ett brev på posten mellan måltiderna och efter maten. Särskilt irriterande är det förstås när du bestämt dig för att ha en godisfri vecka, men känner att suktandet efter sött tar över. Så här kan du själv ta kontrollen över godissuget.

Läs mer: Fem supertips som hjälper dig att stå emot sötsuget

Annons