Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

De bästa sätten att få i dig protein – utan att äta kött

21 maj, 2017 
Många vill äta mer vegetariskt, samtidigt som vi hela tiden får höra hur viktigt det är med protein. Här hittar du de bästa vegetariska proteinkällorna!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

En kost rik på protein håller dig mätt länge och hjälper till att bygga upp dina muskler. Personer som vill hålla en sund vikt får därför ofta rådet att dra ner på snabba kolhydrater och öka intaget av protein.

 

För många är kött den främsta proteinkällan. Samtidigt uppmanas vi att dra ner på köttkonsumtionen, då för mycket rött kött ökar risken för bland annat cancer. Enligt Livsmedelsverket äter nästan hälften av Sveriges kvinnor mer än det rekommenderade maxintaget på 500 gram rött kött i veckan.

Läs mer: Minska midjemåttet med enkla proteintricket

Lyckligtvis finns det massor av nyttiga, vegetariska proteinkällor. Här listar vi 6 av de bästa!

 

1. Edamame

De gröna sojabönorna i skal är perfekta som ett nyttigt snacks innan middagen. Ångkoka dem, strö över lite flingsalt och ät direkt! De är goda, nyttiga och innehåller 10 gram protein per deciliter (utan skal).

Annons

Testa det här receptet:
Edamamesoppa med ruccola

 

2. Quinoa

Byt ut ris, bulgur och potatis mot quinoa, som är glutenfritt, har ett lågt GI-värde och innehåller 9 gram protein per deciliter (okokt). Dessutom är det rikt på kalium, som rekommenderas vid högt blodtryck.

Testa något av dessa recept:
Gott och nyttigt med quinoa – 10 läckra rätter!

 

3. Chiafrön

Det populära chiafröet har en proteinhalt på hela 21 procent, lika mycket som nötkött. Dessutom är det rikt på omega-3, fibrer och antioxidanter.

Testa något av dessa recept:
Alla pratar om chiafrön – här är bästa recepten

 

4. Kvarg

Naturell kvarg med bär eller frukt är ett perfekt mättande mellanmål – en portion på 150 gram ger också hela 16 gram protein! Har du svårt för kvargens lite torra, gryniga konsistens? Blanda ut den med lite yoghurt eller keso. Strör du dessutom en matsked solrosfrön över får du i dig ytterligare ett par gram protein.

Annons

Testa det här receptet:
Kalorisnål spenatlåda med kvarg

 

5. Ägg

Ägget är en riktig näringsbomb med runt 7 gram protein per styck. Dessutom innehåller ägg det prestationshöjande ämnet kolin och d-vitamin, som förebygger mörkerdepressioner. Forskning har dessutom visat att d-vitaminbrist ökar risken för övervikt.

Testa det här receptet:
Feta-frittata

 

6. Linser
Linser är perfekt i höstiga soppor och grytor, har ett lågt GI-värde och mättar bra på grund av sitt höga fiberinnehåll. En deciliter torra linser innehåller dessutom hela 22 gram protein.

Testa det här receptet:
Linssoppa med fetaost och hackade hasselnötter

 

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

 

Fisk och vegetariskt sänker din risk att få cancer

Att äta fisk men undvika kött kan förbygga cancer.

Vill du undvika tarmcancer är vegetariskt och fisk bästa maten. Det fastställer en ny studie från Loma Linda University i USA.

Läs mer: Fisk och vegetariskt sänker din risk att få cancer

Annons

 

Få en friskare kropp med grön mat

Vegetarisk kost är bra för blodtrycket.

Dags att skippa köttet? En vegetarisk diet kan ha lika bra effekter på blodtrycket som om du tappar fem kilo i vikt, visar en ny undersökning.

Läs mer: Få en friskare kropp med grön mat

 

Mättande 5:2-recept med extra mycket protein!

5:2-recept med ett extra högt proteininnehåll ger större mättnadskänsla. Här är några av våra bästa recept!

Livsmedel rika på protein jämnar ut blodsockerkurvan och ger dig en större och mer varaktig mättnad än mat med mycket kolhydrater. Här är några av våra mest proteinrika 5:2-recept!

Läs mer: Mättande 5:2-recept med extra mycket protein

Annons