BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Strikt, normal eller liberal – vilken LCHF-typ passar dig?

15 dec, 2020 
Bricka med LCHF-vänliga råvaror
LCHF - Low Carb High Fat - är en kosthållning som går ut på att ersätta kolhydrater med fett. Men hur lite kolhydrater får egentligen ingå i kosten för att det ska klassas som LCHF?
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Det här är LCHF-dietenBrand logo
Det här är LCHF-dieten

Debatten kring kosthållningen LCHF är stundtals tudelad. Förespråkarna menar att metoden är effektiv både vad det gäller viktnedgång och en förbättrad hälsa, medan motståndarna anser att den ökade mängden fett i kosten kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

Olika typer av LCHF – hur funkar de?

Ingen har idag konstaterat rätt eller fel i frågan - utan hur kroppen reagerar på kosthållningen verkar snarare röra sig om personliga skillnader. Bra är därför alltid att testa sig fram - om inte en strikt LCHF-typ passar dig, kanske en liberal LCHF-typ gör det.

Se nedan vad som utmärker de olika LCHF-sorterna och hitta sorten som passar dig!

Vad är liberal LCHF?

Om du går på en liberal LCHF-kosthållning drar du troligen fortfarande ned på kolhydraterna, men i förhållande till övriga typer tillåts du fortfarande att äta en ganska stor mängd. Man brukar för denna typ rekommendera ett dagligt intag på 50-100 gram. Det vill säga att mellan tio upp till 20 procent av ditt dagliga intag ska komma från kolhydrater. Denna typ brukar rekommenderas till en normalviktig eller vältränad person som allmänt vill äta en hälsosam kost.

Annons

Vad är normal LCHF?

Äter du enligt en normal eller måttlig typ av LCHF, ska du hålla dig till mellan 20-50 gram per dag. Detta innebär att ungefär fem - tio procent av de kalorier du får i dig på en dag, ska härstamma från kolhydrater. Denna typ är att rekommendera för dig är frisk men eventuellt måttligt överviktig, och vill gå ner i vikt för att må bättre.

Vad är strikt LCHF?

Typen som knappt tillåter några kolhydrater i kosten alls. Mindre än 4 procent av det man äter varje dag får komma från kolhydrater, vilket motsvarar mindre än 20 gram per dag. Kosthållningssättet kan vara bra för den som är kraftigt överviktig och/eller har drabbats av typ 2-diabetes.

Källa: Dietdoctor, Hälsoliv

...

Läs mer:

LCHF: 9 enkla och goda mellanmål (de här är lätta att ta med)

LCHF? 13 livsmedel du kan byta ut pasta, ris och potatis mot

LCHF-dieten: Här är allt du behöver veta

Annons