Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålNyttig julmat

Vilken mjölk passar dig bäst? Kolla här!

10 jan, 2017 
Detta är bästa och sämsta för din mage.
Komjölk eller inte? Frågan är ständigt aktuell – och de gröna alternativen är fler än någonsin. Vilken sort är bäst för dig? MåBra listar några alternativ!
Annons

Mellanmjölkens land är i förändring – det märks tydligt i matvarubutikerna. Mjölkmagar, miljötänk och trenddieter har lett till att utbudet är större än någonsin. Självklara laktosfria inslag som soja-, havre- och rismjölk har fått sällskap av drycker gjorda på allt från mandlar och valnötter till sesamfrö och quinoa.

Den stora fördelen med komjölk är att den innehåller 18 av de 22 näringsämnen vi dagligen behöver. Nackdelen är att den innehåller kolesterol och mer mättat fett än de gröna alternativen. Den har dessutom ett lågt järninnehåll.

Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

Mjölkdryck gjord på nötter och frön innehåller nyttiga fetter och antioxidanter, medan havredryck innehåller kolesterolsänkande fibrer. Sojadrycken är proteinrik och innehåller växtöstrogener som sägs kunna minska klimakteriebesvär. Kort sagt, det finns en mjölk för alla. Här är tre av dem:

Annons

 

Kokosmjölk, Dr Antonio Martins 

Näringsinnehåll per 1 dl: Energi: 32,5 kcal, protein: 0,7 g, kolhydrater: 3,2 g, fett: 1,5 g.

Plus: Kokosnötter innehåller mycket mättat fett, men av sorterna SCT och MCT som inte lagras som fett lika lätt som andra fettsorter.

Minus: Dyr, 30 kr/500 ml. Lågt proteininnehåll.

 

Quinoadryck, EcoMil – För dig med LCHF-koll!

Näringsinnehåll per 1 dl: Energi: 46 kcal, protein: 1,5 g, kolhydrater: 3,7 g, fett: 2,8 g.

Plus: Quinoa är näringsrikt och har ett högt proteininnehåll. Mjölken har hög fetthalt och relativt lågt kolhydratinnehåll och kan därför vara ett alternativ för dig som följer LCHF.

Minus: Mjölken är inte berikad.

 

Havredryck, berikad, Oatly – Kan sänka kolesterolet!

Näringsinnehåll per 1 dl: Energi: 45 kcal, protein: 1,0 g, kolhydrater: 6,5 g, fett: 1,5 g.

Plus: Havre innehåller mättande fibrer med nyttiga betaglukaner som kan ge jämnare blodsockernivåer och sänka det dåliga LDL-kolesterolet.

Minus: Relativt högt kolhydratinnehåll och lågt proteinvärde jämfört med vanlig mjölk.

 

Psst! Klassisk mellanmjölk att jämföra med:

Näringsinnehåll per 1 dl: Energi: 45 kcal, protein: 3,5 g, kolhydrater: 4,9 g, fett: 1,5 g.

 

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons