Kan LCHF öka risken för bröstcancer?

Kan för lite kolhydrater i kosten kopplas till bröstcancer?

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att hålla kolhydrater på avstånd blir ett allt vanligare knep för att gå ner i vikt. Dieter som GI, Dukan Diet och 17-dagarsmetoden hör till enklare varianterna och LCHF till den mer extrema falangen. Till kosthållningarnas kända fördelar, förutom viktnedgång, hör bland annat jämnare blodsocker och minskad risk för diabetes typ 2. Men metodernas nackdelar debatteras friskt, många menar att strik LCHF på längre sikt kan leda till en rad oönskade konsekvenser, där förhöjda blodfetter och tarmcancer ofta tas upp som varnande exempel.

– Min uppfattning är att dieterna kan få väldigt negativa effekter på lång sikt, säger Henrik Lindman, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, till tidningen Metro.

Sambandet mellan cancer och matintag

Och enligt Henrik Lindman finns det ett samband mellan det växande intresset för lågkolhydratdieter och ökningen av bröstcancer bland kvinnor.

Håkan Olsson, professor i onkologi i Lund, är inne på samma spår:

– Jag har i min forskning sett ett visst samband mellan bröstcancer och intaget av fleromättade fetter, säger han till samma källa.

Men bröstcancerns ökning har också sin förklaring i andra orsaker, bland annat att kvinnor föder färre barn och dessutom blir mammor sent i livet är en annan faktor, säger experterna till Metro.

Andreas Eenfeldt,  specialistläkare i allmänmedicin och förespråkare för LCHF, kallar i sin blogg kopplingen mellan LCHF och bröstcancer för ”fantasifull och spekulativ”. Han menar istället att sambandet mellan övervikt och bröstcancer har en avgörande roll i statistiken.

2007 fick 7 049 svenska diagnosen bröstcancer.  2011 hade siffran ökat till 8 382 kvinnor, enligt Socialstyrelsen.

Tänker du äta mer kolhydrater på grund av larmrapporten?

'); jQuery('#polls-84').detach().appendTo('#polls-84-wrapper'); jQuery('#polls-84-loading').detach().appendTo('#polls-84-wrapper'); });
Loading ... Loading ...

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock


Mer innehåll från MåBra
Dela på: