BMIGå upp i viktGå ner i viktLCHFPeriodisk fastaFettförbränning

Marie tappade 60 kilo med LCHF: "Har så mycket energi"

15 dec, 2017 
Från kryckor till toppform – Marie har gjort en enorm viktresa från 150 till 90 kilo. Här är hennes inspirerande berättelse!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

När 31-åriga Marie Jakobsson blev gravid gick hon upp massor i vikt – och som höggravid var övervikten så pass besvärande att hon behövde kryckor för att ta sig fram.

Extrakilona hängde med även efter förlossningen, vilket gjorde att Marie kände sig begränsad och hade svårt att röra sig i vardagen.

– Bara att böja mig ner och lyfta upp min son var jättejobbigt. Jag orkade ingenting, vilket gjorde mig jättedeppig, berättar hon.

Men en dag fick hon nog – och Marie minns själv tillfället då hon bestämde sig för att ta tag i övervikten.

Läs också: Stoppa sötsuget snabbt med LCHF – därför funkar det!

– Jag stod i vår lägenhet och hängde tvätt och tyckte synd om mig själv, över hur jag mådde och såg ut. Då växte det fram en inre ilska, jag blev så arg på mig själv som stod där och tyckte synd om mig själv. Min inre röst sa att ”det finns bara en person som kan ändra detta och det är du”.

Så den 1 januari 2016 började resan mot ett nytt liv. Marie började utforska LCHF, där man undviker de flesta kolhydrater och äter en mer fettrik kost.

Annons

– Jag ville byta livsstil och min inställning till mat, inte hoppa på någon kortsiktig diet. LCHF passade mig eftersom jag tycker om maten man får äta där, bland annat kött, ost och grönsaker som växer ovan jord. Det var bättre än att plåga mig själv med pulverdieter eller att räkna kalorier.

Marie började även att röra på sig, lite varje dag – det lilla som kroppen mäktade med. Till en början var det korta promenader, som succesivt utökades. Och redan efter en vecka var resultatet enormt.

Läs också: LCHQ – så funkar den nya LCHF-dieten!

– Jag tappade åtta kilo första veckan. Det var ju extremt, men jag hade en hel del vätska i kroppen som försvann.

Den snabba viktnedgången gav henne blodad tand.

– Eftersom kilona verkligen rasade av mig fick jag kraft att fortsätta. Jag vägde mig varje fredag, och hade oftast gått ner ett par, tre kilo. Ibland var det bara några gram, men det spelade ingen roll. Varje gram räknades för mig.

Annons

Under sin viktresa tog Marie även hjälp av Instagram, där hon delade bilder, tankar och idéer med ett gäng som alla ville gå ner i vikt.

– Vi har haft jättestor nytta av varandra. Dels har vi peppat varandra, dels har vi delat med oss av konkreta tips, såsom olika maträtter till exempel. Min familj har också varit ett enormt stöd, utan dem hade jag nog inte klarat av det här, säger hon.

Läs också: LCHF till frukost? Här är 8 härliga recept!

Kilona fortsatte att rasa av Marie, som efter 1,5 år hade gått ner 60 kilo, från 150 till 90.

I dag har hon hållit vikten i över ett halvår.

– Jag är så stolt över att jag har lyckats med det här helt själv! Min inställning har hela tiden varit att jag ska klara det och det känns så skönt att jag gjorde det.

Vågen är numera lagd åt sidan och Marie fokuserar i stället på att må bra. Och det gör hon.

– Jag har så mycket mer energi, är mycket gladare och piggare. Jag förstod nog inte hur dåligt jag mådde tidigare, men skillnaden är enorm.

Annons

I dag lever jag här och nu, tränar för att det är roligt och för att jag mår allra allra bäst av att vara aktiv.

Läs också: Få svenskar tror att LCHF är bra för hälsan

Promenaderna är numera ersatta med löpning.

– En dag gick jag så fort att jag tänkte att jag lika gärna kunde springa. Och nu har jag funnit en stor träningsglädje i löpningen. Jag älskar att springa, det är det bästa jag vet.

I oktober förra året ställde Marie upp i en lokal trail-löpningstävling.

– Det blev som en liten utmaning för mig själv. Och för att fira att jag gått från kryckor till att åtta månader senare kunna springa en tuff bana i skogen på 9,3 km. Det var så roligt att jag anmält mig till ännu fler lopp. Löpningen har verkligen berikat mitt liv, säger hon.

För dig som skulle vilja göra samma resa som Marie har hon ett tips.

– Det är viktigt att utmana sig själv, både träningsmässigt och personligt. Det har inte alltid varit lätt för mig, och jag har fått kämpa många gånger för att inte tappa fotfästet, men på det stora hela har det varit värt allt svett, blod och ibland tårar.

Läs också: Vågar jag prova LCHF för att gå ner i vikt?

Foto: Johan Eklund

Marie Jakobsson

Före: 150 kilo

Ålder: 31.

Familj: Man, två barn 2 och 4 år.

Gör: Jobbar på förskola.

Bor: Bengtsfors.

Instagram: marie_jako

Annons