Kan LCHF stoppa suget efter alkohol?

Kan man bli av med sitt alkoholsug genom att dra ner på kolhydrater? Ja, i alla fall om man ska tro den amerikanska forskaren Kathleen DesMaisons.

Kathleen DesMaisons menar att alkohol och socker påverkar hjärnan och signalsubstanserna på samma sätt – och därför bör en person med alkoholproblem undvika socker och snabba kolhydrater. Detta baserar hon på sitt arbete med alkoholister där hon märkte att många av dem även var sockerkänsliga. Genom att bland annat ta bort socker från deras kost lyckades majoriteten bli nyktra.

Flera kommentarer i några av Sveriges största LCHF-bloggar vittnar om samma effekt:

”Mitt ’måste ha-glas’ med vin varje kväll måste jag inte alls ha längre.”

”Jag har aldrig varit någon storkonsument men nu när jag kör LCHF så kan jag bara dricka några smuttar, sen är det inte gott…”

”Jag brukade vara väldigt sugen, och ett glas vin blev lätt två och tre… Men nu är jag oftast inte sugen alls…”

”Jag kunde dricka 4–7 burkar starköl varannan dag och en stor Baileys och 6–8 starköl på fredagar. Efter fyra månader med LCHF är mitt sug efter alkohol som bortblåst.”

”Förr ville jag gärna ha ett eller två glas vin på fredag eller lördag kväll och det var något jag kunde gå och längta efter. Nu längtar jag inte längre och tål inte lika mycket.”

”Jag kunde dricka 50 öl i veckan, men efter en månad med LCHF får jag inte detta sug.”

Svenska experter är oeniga

Men vad säger de svenska experterna, kan verkligen lågkolhydratkost minska suget efter alkohol?

JA!

Andreas Eenfeldt, läkare som driver bloggen Kostdoktorn:

”Att man skulle få ett minskat alkoholsug med hjälp av LCHF-kost kan bero på att olika beroenden förstärker varandra. Om man städar bort ett beroende, till exempel sockerberoende, kan det bli lättare att hålla sig borta från ett annat, exempelvis alkohol. Min egen erfarenhet är att jag tål mindre alkohol sedan jag började med LCHF – och jag vet att många andra upplever samma sak. Varför vet jag inte, men en teori skulle kunna vara att socker (fruktos) och alkohol bryts ner på liknande sätt i levern. Om man då undviker socker under en tid kan levern bli sämre på att bryta ner alkohol, vilket gör att man blir mer lättpåverkad. Detta tror jag också kan vara en anledning till att suget efter alkohol kan minska med LCHF, att man vet att man mår dåligt av större mängder. Den kanske har ett slags antabuseffekt”?

NEJ!

Jörgen Engel, professor i farmakologi, som bland annat forskar om beroenden:

”Det finns inga studier på detta, så jag vill vara försiktig i mina uttalanden, men rent intuitivt skulle jag tro att effekten blir den omvända, att lågkolhydratkost skapar ett sug efter alkohol. Om man inte får i sig några kolhydrater genom maten vill kroppen ha det på annat sätt. Man har tidigare sett att alkoholister på avvänjning brukar få ett större sötsug. De vill alltså ersätta alkoholen med något annat – vilket skulle kunna gälla även i detta fall. När det gäller den minskade toleransen skulle det kunna bero på viktminskning. Om man går ner i vikt får man en mindre så kallad distributionsvolym, vilket leder till en högre alkoholkoncentration i blodet och man blir mer lättpåverkad. Sedan kan eventuellt detta leda till att man dricker mindre.”

AV: Anna Sundesten

BILD: Thinkstock

Utvald läsning