Anne har tappat 12 kilo: Så gick jag ner i vikt med LCHF

ägg, bacon och avokado och Anne Svedin som gått ner i vikt med LCHF
Det här är LCHF-dieten
Slå på ljud

Anne Svedin är en en hejare på tjusiga dukningar och fantasifulla maträtter. Hon har ett stort umgänge och är trummis i tjejbandet Fruntimmerz.

– Eftersom jag alltid har älskat att äta och dricka gott förfasade jag mig över att jag bara blev rundare med åren. Jag avskydde när snygga kläder som jag hade köpt inte satt bra. När vikten passerade 100 kilo bestämde jag mig för att det fick vara nog, jag kan inte bara fortsätta att öka i vikt! Men vad väljer man för diet när man älskar livets goda?

Anne googlade och fastnade för LCHF.

– Man får njuta av feta ostar och mörk choklad – och det är okej att dricka vin! Det här är dieten för mig, tänkte jag.

LCHF: Det här får man inte äta

Det som däremot är strikt bannlyst inom LCHF är socker och snabba kolhydrater som i exempelvis bröd. Ajöss med mackor, godis och fikabröd med andra ord.

– Men det är lättare än man tror att avstå från sådant. Sockersuget försvann ganska snabbt. Och mackor kan jag faktiskt äta fortfarande, om brödet är bakat på LCHF-vis. Och fröknäcke, som jag älskar, äter jag nästan varje dag. Bäst av allt är att jag får ta rejält med ost, pålägg och smör, säger hon.

LCHF: Det här kan du äta

I början var Anne tveksam till de stora mängderna fett som förespråkas i den här dieten. Men hon förstod snart vitsen med fettet.

– Man håller sig mätt jättelänge. I början var jag alltid rädd för att bli hungrig eftersom jag inte längre fick stilla matsug och kurr i magen med en macka eller fikabröd. Men man blir faktiskt inte hungrig mellan måltiderna när man äter enligt LCHF. Om man får i sig tillräckligt med fett försvinner suget att småäta. Ska jag vara borta länge, göra en resa med tåg till exempel, så är det lätt att ta med några ostbitar, salamikorv och kokta ägg.

Gå ner i vikt med LCHF

Anne tycker att LCHF är en väldigt tillåtande diet, att hon kan fortsätta leva sitt vanliga liv med fester, kalas och bjudningar.

– Jag kan ju tacka ja till i princip allt som bjuds – kött, fisk och skaldjur. Tillbehören som potatis, ris eller pasta hoppar jag bara över. Vill jag ha köttfärssås tar jag tunnskivad snabbkokt zuccini istället. Ibland tänker jag att det är för gott för att vara sant. Jag kan äta biffar med bearnaise och kryddsmör, fiskrätter med gräddiga såser och mättande portioner av det mesta som gör att jag aldrig är hungrig. Ändå har jag gått ner 12 kilo.

Det är inte bara vikteffekten som har gjort att Anne har hållit sig till den här dieten i flera år.

– Visst är det roligt när folk märker att jag gått ner några klädstorlekar men den stora förändringen känner jag inombords. Allt socker och alla snabba kolhydrater som jag stoppade i mig förr gjorde att jag ofta var trött på grund av blodsockersvängningarna. Nu orkar jag motionera mycket och framförallt så orkar jag ägna mig åt mina vänner, musiken och alla andra intressen.

Så funkar LCHF

  • LCHF (Low Carb High Fat) går ut på att du äter lite kolhydrater och mycket fett. Fettet håller dig mätt längre så att du inte blir sugen mellan måltiderna.
  • Ät kött, fisk, fågel, ägg och naturligt fett från till exempel smör, grädde och helfeta mejeriprodukter. Välj i första hand grönsaker som växt ovan jord, till exempel broccoli, spenat, sparris, avokado och sallad.
  • Undvik socker och stärkelserik mat som bröd, pasta, ris och potatis samt grönsaker som växt under jord (rotfrukter) eftersom de innehåller mycket kolhydrater.

Foto: TT och Thomas Carlgren

LÄS MER:

Strikt, normal eller liberal – vilken typ av LCHF passar dig?

LCHF: Byt ut pastan och riset mot det här!

LCHF-kost: Här är allt du behöver veta!

Utvald läsning