Slutet för LCHF? Mättat fett ger högre dödlighet

Diskussionen kring vilket fett som är bäst för kroppen är ständigt pågående.

I ena hörnet: De som menar att mättade fetter, som finns i exempelvis grädde, smör och charkprodukter, är bra för kroppen.

I det andra hörnet: De som menar att man ska undvika mättat fett och i stället satsa på fleromättat eller enkelomättat fett, som finns i exempelvis oljor, nötter fet fisk och avokado.

Nu har forskare vid Harvard TH Chan School of Public Health tittat på vilka effekter man kan få av att byta ut det mättade fettet. Resultatet av studien visar att det kan ge stora hälsofördelar och längre liv.

Forskarna såg till exempel att den som bytte ut så lite som fem procent av det mättade fettet från sin kost mot enkelomättat, minskade risken att dö i förtid med 27 procent, skriver The Guardian. Man såg även en minskad risk för hjärt- kärlsjukdom och cancer.

LÄS MER: Kan man kombinera LCHF med 5:2?

”Det har funnits en hel del missförstånd gällande fetter och dieter. Den här studien visar på hur viktigt det kan vara att byta ut transfetter samt mättade fetter mot andra”, säger en av forskarna bakom studien.

LÄS MER: Kan LCHF öka risken för bröstcancer?

Att byta ut det mättade fett mot kolhydrater gav också en lägre dödlighet, men inte lika signifikant, visar studien där över 126000 personer deltog.

 

LÄS MER:

LCHF: Bra eller dåligt?

LÄS MER:

 

Utvald läsning