Symptomlista: Så vet du om du har problem med sköldkörteln

kvinna som håller sig på halsen

Hur mycket vi påverkas av svängningar i hormonerna är väldigt individuellt. Vissa känner av små svängningar, andra inte. Här är några symtom som kan bero på problem med sköldkörteln eller binjurarna.

Hypotyreos

En underfunktion i sköldkörteln. Vanliga symtom är trötthet, nedstämdhet, viktuppgång, frusenhet, torr hud och menstruationsrubbningar. De hormoner som bildas av sköldkörteln, T3 och T4, finns att få som medicin. Underfunktion behandlas oftast med Levaxin, som är en kopia av hormonet T4. Ibland kan man också få Liothyronin, som är en kopia av hormonet T3.

Hypertyreos

En överfunktion i sköldkörteln. Vanliga symtom är hög puls, skakningar, förhöjt blodtryck, svettningar, viktnedgång och humörsvängningar. Man kan också känna sig lätt manisk och bli överaktiv. Behandlas med radioaktivt jod, tabletter eller med operation.

Struma

Struma innebära kortfattat att sköldkörteln är förstorad, vilket kan vara en följd av exempelvis jodbrist. En förstorad sköldkörtel kan visa sig genom olika symptom, men ofta ger det inga symptom alls annat än att man kan känna att den är förstorad. Struma i samband med hypertyreos kallas giftstruma. Knölstruma heter det när sköldkörteln blir hård och knölig, det påverkar inte hormonproduktionen men kan i värsta fall trycka på luftstrupen och göra det svårt at andas.

Subklinisk (mild) hypotyreos

När man ligger på gränsen till underfunktion i sköldkörteln.  Är man känslig kan man känna av symtom trots att provet ligger inom det normala. Tillståndet behandlas ibland med Levaxin. Rubbningar kan också självläka.

Hashimoto

En kronisk inflammation i sköldkörteln som ofta, men inte alltid, leder till hypotyreos. Symtom: Trötthet, svårt att tänka klart, förstoppning, torr hud, håravfall och viktökning.

Hypotyreos typ 2

Anses inte vara en sjukdom i dag. De drabbade har oftast normala värden, men vissa menar att felet ligger på cellnivå och därför inte syns på blodprover. Symtomen påminner om hypotyreos – men har också likheter med depression, kronisk trötthet, fibromyalgi och klimakteriebesvär.

Svikt i binjurarna

Innebär att tillverkningen av kortisol minskar. Det beror nästan alltid på andra sjukdomar eller på att man tagit medicin med kortisol en längre tid.  Däremot finnas det inga vetenskapliga bevis för att vi kan ”stressa sönder” binjurarna.

Foto: TT

 

Läs mer:

Lista: Skillnaden mellan de två vanligaste sköldkörtelsjukdomarna

Hashimotos sjukdom – 20 tecken på sköldkörtelinflammation

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?