Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur ska jag tolka provsvaren som är markerade med en stjärna?

06 dec, 2023 
Kvinna läser från papper vid köksbordet
När "Lena" fick tillbaka sina provsvar var vissa av dem markerade med en stjärna, bland annat värden som har med sköldkörtel och njurar att göra. Läkaren Michael Seipel hjälper henne att tolka provsvaren.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna 74 år som har varit på vårdcentralen och tagit prover. Det var ren rutin i samband med en blodtryckskontroll. Min läkare tyckte att allt var bra för min ålder. Men när jag fick skickat en översikt över provsvaren var det två som var märkta med stjärna: eGFR(krea) som var 57 och TSH var 4.65. Ett annat prov med kreatinin var 74 och där fanns ingen stjärna. Det betyder väl att de två första proverna inte var normala? Min läkare har nu slutat på vårdcentralen. Finns det någon risk för mina njurar? Ska jag äta mindre salt? /Lena

Läkaren Michael Seipel svarar: "Det visar hur bra dina njurar utsöndrar kreatinin"

Du har alltså varit på din vårdcentral och tagit prover för att få en uppskattning av bland annat ämnesomsättningen/sköldkörteln och njurfunktionen.

Om vi ska börja med sköldkörteln ligger ditt värde på det hormon vilket stimulerar sköldkörtelns hormonproduktion, TSH, på 4.65. Det är bara strax ovanför den övre gränsen och det är inget onormalt i din ålder förutsatt att du har normala nivåer av det aktiva sköldkörtelhormonet, T4. Fanns det sistnämnda med i proverna som togs?

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.

I det sammanhanget ska man inte bara titta på provsvaren utan väga detta mot om du förefaller ha några symtom som tyder på låg sköldkörtelfunktion, hypotyreos. Det är detta vi brukar kalla den kliniska bilden. Är du till exempel tröttare än vanligt? Har du nytillkomna problem med att du fryser, tappar hår och är förstoppad?

Vad beträffar eGFR (krea) är detta ett mått på njurarnas förmåga att utsöndra kreatinin. Kreatinin är en nedbrytningsprodukt från kroppens omsättning av energireserven kreatinfosfat i muskulaturen. Mängden kreatinin i blodet är beroende av hur stor kroppens muskelmassa är. Den kan också påverkas av att man äter mycket kött, framför allt kokt kött.

5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Kreatinin utsöndras via njurarna och mängden kreatinin i blod avspeglar njurarnas funktion, är njurfunktionen dålig blir mer kreatinin kvar i blodet.

Annons

När vill man vara ännu mer noggrann så beräknar man eGFR(krea). Det visar hur bra dina njurar utsöndrar kreatinin relaterat till ditt kön, din ålder och ditt aktuella kreatininvärde.

Du har värdet 57 och det innebär en mycket lätt nedsatt förmåga, därav stjärnan vilken markerar att du trots allt ligger utanför normalvärdet. Ditt kreatininvärde ligger däremot på 74 vilket är helt normalt för dig.

Sammanfattningsvis tycker jag inte att det finns någon anledning till oro och jag tycker heller inte att det föreligger någon anledning till saltrestriktion. Detta förutsätter naturligtvis att du är en ”normalsaltande person” och att ditt blodtryck ligger bra och stabilt.

När det gäller salt så får vi dagligen i oss cirka två teskedar genom maten vi äter, till exempel bröd, ost, kött- och charkprodukter. Det är därför oftast onödigt att salta extra på maten, använd kryddor i stället för att förhöja smaken.

Annons

Till sist så ska du nu se till att få en ny läkarkontakt på din vårdcentral. Om du känner dig frisk och inte visar några tecken på sjukdomar i sköldkörtel eller njurar kan man lugnt vänta ett halvt till ett år med ny kontrollprovtagning.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons