Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

6 saker du inte ska göra innan du går och lägger dig

28 aug, 2015 
Svårt att somna om kvällarna? Då ska du se upp med följande sömnsabotörer.
Annons

Många lider i dag av sömnproblem och har svårt att somna om kvällarna, med trötthet på dagarna som följd. Problemen kan ha en rad olika orsaker – från stress till medicinska problem – men ibland kan dåliga vanor på kvällarna orsaka eller förvärra problemet. Kolla igenom vår lista över vanliga sömnsabotörer – kanske finns där något du behöver sluta med genast?

 

Här är 6 saker du aldrig bör göra innan du släcker lampan:

 

1. Läsa på mobilen, laptopen eller läsplattan

Det elektroniska ljuset från skärmen stör kroppens produktion av hormonet melatonin, som ska göra dig sömnig på kvällen. Därför kan du få svårare att somna efteråt om du ligger och kollar på mobilen, datorn eller surfplattan i sängen. Måste du ändå göra det, så sänk gärna skärmens ljusstyrka och försök att inte hålla den precis framför ansiktet.

Läs mer: Så påverkas du att sängsurfandet

2. Skicka sms (utan att stänga av ljudet på mobilen)

Annons

Skickar du iväg en massa meddelandet innan du ska somna finns risken att svaren börjar plinga in precis då du är på väg att somna. Ha som vana att ställa in mobilen på ”stör ej”-läge innan du lägger dig, så att du inte väcks av ljudsignaler eller vibrationer.

Läs mer: 7 naturläkemedel mot sömnproblem

3. Dricka koffeinhaltiga drycker

Te, kaffe, cola, energi- och vitamindrycker samt andra koffeinhaltiga drycker kan sabotera din nattsömn, även om det gått flera timmar sedan du drack dem. Är du känslig för koffein kan det vara en god idé att begränsa intaget till förmiddagarna. Tänk på att även ”koffeinfritt” kaffe innehåller en liten mängd koffein.

Läs mer: Har du genen som gör att du älskar kaffe?

4.  Jobba hemifrån

Visst kan det hända att man behöver sätta sig en stund på kvällen och ge igenom jobbmejl. Men försök att avsluta alla arbetsrelaterade aktiviteter minst en timme innan du går och lägger dig, så att hjärnan får en chans att varva ner och släppa jobbstressen.

Annons

Läs mer: Här är de största stressbovarna på jobbet

5. Äta en stor måltid
Äter du middag alltför sent kan matsmältningsprocessen göra det svårare för dig att somna. Ge därför kroppen ett par timmar att smälta måltiden innan du går och lägger dig. Att gå och lägga dig hungrig kan däremot också göra det svårt att somna, så känner du att magen börjar kurra strax innan sänggåendet är det bättre att äta något litet än att ignorera hungern.

Läs mer: Har din sömnbrist satt sig runt midjan?

6. Dricka alkohol

Glöm det där med att ta en ”sängfösare”. Alkohol hjälper dig inte att sova bättre, snarare tvärtom. När kroppen bryter ner alkoholen kan det störa din djupsömn, vilket leder till att du fortfarande känner dig trött när du vaknar. Dessutom är alkohol urindrivande, något som ökar risken för att du vaknar kissnödig mitt i natten.

Läs mer: Sex sjukdomar som stör din sömn

 

Källa: Health.com

 

Annons

AV: Malin Karlberg

BILD: Thinkstock

 

LÄS MER:

Stor sömnguide: Därför är vi så trötta!

Sov gott med MåBra:s sömnskola

”Hjälp, varför är jag så trött hela tiden?”

Sover du för lite? Då äter du för mycket!

Oförklarligt trött? Här är anledningarna!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Trött hela tiden? Vi listar de möjliga orsakerna.

Är du trött och seg utan att förstå varför? Det kan bero på stress, vitaminbrist, depression, sömnbesvär och mycket annat. Eller så är det sköldkörteln som krånglar.

Läs mer: Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna

 

Bli friskare och piggare med probiotika

probiotika

Probiotika kallas de nyttiga bakterier som bland annat finns i yoghurt och mjölksyrade produkter. Probiotisk kost ger inte bara en gladare mage – fördelarna är fler än så!

Läs mer: Bli friskare och piggare med probiotika

 

Trött och hängig? Gör en juice-detox!

juicedetox1

En 5-dagars juicefasta kan göra underverk för både hälsa och humör. ”Detoxen är en riktig nystart och hjälper kroppen att rensa ut slaggprodukter”, säger juiceproffset och matinspiratören Renée Voltaire. Här är hennes bästa tips!

Läs mer: Trött och hängig? Gör en juice-detox!

Annons