SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Dålig andning gör oss sjuka – 5 orsaker varför kvinnor drabbas oftare

26 okt, 2021 
Kvinna som håller sig över bröst och andas in
Kvinnosjukdomar som fibromyalgi, ME och problem med sköldkörteln menar andningscoachen Anders Olsson kan ha att göra med att kvinnor har tendens att utveckla försämrade andningsvanor. Här är fem orsaker varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stressBrand logo
Rangan Chatterjees andningsövning som minskar stress

Det finns framför allt fem skäl varför kvinnor är i riskzonen för att utveckla försämrade andningsvanor, menar Anders Olsson, andningsinstruktör och grundare av hälsoföretaget Medveten andning.

Något han tycker är viktigt att belysa, eftersom han menar att det finns en koppling mellan sättet man andas på och risken för att utveckla sjukdom.

andningsinstruktören Anders Olsson ler och tittar in i kameran
Andningscoachen Anders Olsson driver företaget Medveten andning. Foto: Ann-Britt Pada.

Vad är en dålig – respektive bra andning?

Andningen är det som berättar för kroppen om vi ska vara aktiverade eller avslappnade, förklarar Anders, och problemet är att vi är många idag som andas på ett sätt som aktiverar oss – i lägen då vi bör vara avslappnade.

Annons

– De flesta kan nog tjäna på att bli bättre på sin andning. Alla har vi lärt oss prata men det finns ju kurser i kommunikation för det – man kan alltid bli bättre. Särskilt viktigt skulle jag säga att det är idag då vår västerländska livsstil i högre grad gör att vi andas snabbare och med bröstet i stället för magen, säger Anders Olsson.

En andning som ökar avslappning menar han vidare är en låg, långsam och rytmisk andning som sker via näsan och når ner ”i magen”. För att kunna fullt ut anamma det finns flertal metoder, vilka går att läsa mer om här.

Kvinnor i riskzonen för dåliga andningsvanor – 5 skäl

1. Menstruation

En studie utförd 2016, på 100 kvinnor i åldrarna 17-22, mätte under tre följande på varandra menstruationscykler dess kroppsvikt, puls och andningsfrekvens. Resultaten visade att samtliga tre faktorer signifikant ökade under mensen. I och med att mensen återkommer varje månad, och nya vanor etableras om vi gör något tillräckligt ofta, menar Anders att det kan leda till ökad andning även då man inte har mens.

Annons

2. Graviditet

I takt med att fostret växer i magen åker andningen mer och mer upp i bröstet, förklarar Anders. Detta skapar en ytlig andning vilket tvingar kvinnan att andas mer och snabbare. Äldre studier har också visat på att många gravida kvinnor uppmäts ha lågt koldioxidtryck i samband med graviditet – något som Anders menar på också visat sig kunna orsaka svårare förlossningar och förlossningsdepression.

3. Tenderar att suga in magen

Anders ser ett problem i att många kvinnor suger in magen per default. Han vittnar om kvinnor som sen tidig ålder lärt sig detta, eftersom en putande mage på tjejer inte anses passande. Det tvingar upp andningen i bröstet och den blir snabb och ytlig.

4. Stress och ”duktig flicka”-syndromet

Stress i allmänhet gör att vi hamnar mer i aktiverings-andning, det vill säga en snabb och ytlig andning, genom munnen, förklarar Anders. Samtidigt leder denna typ av andning till att vi blir mer stressade och hamnar i en ond stresspiral som kan vara svår att bryta.

Annons

Kvinnor hamnar ofta i detta negativa mönster som en konsekvens av den press som ofta hamnar på dem av andra eller dem själva.

5. En tätt åtsittande behå

Att ha klädesplagg som sitter väldigt tajt, och särskilt en åtsittande behå som är precis över andningsorganen, kan göra att andningen hamnar högt upp i bröstet.

Andningscoachen svarar – så ökar dåliga andningsvanor risken för sjukdomar

Fibromyalgi/ME

Fibromyalgi och kroniskt trötthetssyndrom (CFS/ME) är två närbesläktade diagnoser som kännetecknas av trötthet och värk. Det är nästan uteslutande kvinnor som får diagnosen fibromyalgi och 50 procent av alla med fibromyalgi-diagnos har haft en mykoplasma-infektion i lungorna.

– 50 procent uppger också att de har andningsproblem, vilket indikerar andningen har utrymme för förbättring. Vid kroniskt trötthetssyndrom (CFS/ME) kan en extrem och långvarig utmattning uppstå efter fysisk och mental aktivitet. En effektiv syresättning är en förutsättning för att kunna tillverka energi effektivt. Om detta fallerar så blir vi trötta fortare.

Annons

Sköldkörtelproblem (hypotyreos/hypertyreos)

– Då åtta av tio som diagnosticerats med sköldkörtelproblem är kvinnor, är statistiken snarlik fibromyalgi och ME (kroniskt trötthetssyndrom) där nio av tio respektive 7,5 av tio diagnosticerade är kvinnor. Symtomen vid fibromyalgi och ME är precis som vid sköldkörtelproblem också många och varierande och det kan vara svårt att få en diagnos. Försämrade andningsvanor är troligtvis en starkt bidragande orsak till denna överrepresentation bland kvinnor.

Källa: Anders Olsson/Medveten andning
Foto: Unsplash/Anders Olsson

Annons