"Jag har fått ett plufsigt ansikte"

vad-har-hänt-med-mitt-ansikte

Fråga:

Jag är 27 år och har plötsligt fått ett plufsigt ansikte, trots att jag är helt normalviktig! Tidigare hade jag ett smalt ansikte med höga kindben och välmarkerad käklinje. Men det senaste året har ansiktet sakta svällt upp. Jag är svullen under ögonen och kindbenen syns inte längre. Käkarna är bredare. Jag äter bra, rör på mig dagligen, dricker inte alkohol och jag röker inte. Jag har tagit blodprov för att kolla sköldkörteln och allt annat men provsvaret var normalt. Vad är det som händer?

Orolig Linda

Svar:

På din beskrivning verkar du vara helt frisk och leva hälsosamt. Du berättar inte om några andra symtom från kroppen och hur du har det i livet i övrigt. Till exempel om du har det stressigt, om det är annat än utseendet som oroar dig och hur det är med din sömn. Mina tankar går inte i första hand till någon hormonell störning och dina prover var ju också normala. Rubbningar i ämnesomsättningen och p-piller kan bidra till att det samlas vätska i kroppen, men det brukar i princip aldrig vara lokaliserat till ansiktet.

Jag undrar hur du presenterade ditt problem när du besökte vårdcentralen? Fick du ett ordentligt samtal och en undersökning av läkaren? Om du inte fick det och fortfarande är orolig kan du stämma av med en kamrat som känner dig sedan tidigare och fråga om ditt utseende har ändrats markant jämfört med tidigare. Ibland är det svårt att vara objektiv själv. Sök gärna din vårdcentral igen om du inte mår bra av det här. Läkaren får värdera dina symtom på nytt, undersöka dig och se vad orsaken kan vara och på vilket sätt han eller hon kan hjälpa dig. Ta gärna med ett foto på hur du brukade se ut och visa din läkare.

Gunilla

Utvald läsning