SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ät rätt kost för din sköldkörtel – slipp obalans och övervikt

06 apr, 2021 
AvJohanna Bengtsson
rätt kost för sköldkörteln
Att gå upp i vikt är vanligt vid obalans i sköldkörteln. Men med rätt kost lindrar du inte bara dina fysiska besvär - du tappar även kilon. Experterna förklarar hur!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och tillverkar hormoner som kontrollerar kroppens ämnesomsättning. Denna lilla körtel ställer till problem för hundratusentals kvinnor dagligen.

Förra året var läkemedlet Levotyroxin ett av de mest utskrivna läkemedlen för svenska kvinnor. Nära 500 000 medicineras med läkemedlet för underfunktion i sköldkörteln. Om man lider av underfunktion i sköldkörteln innebär det att förbränningen ofta stannar av, och viktuppgången kommer som ett brev på posten.

Man kan även drabbas av överfunktion i sköldkörteln, så kallad hypertyreos. Även om det vanligaste är att man då går ner i vikt som följd, så går många sedan istället upp i vikt när de börjar medicinera.

Kvinna som väger sig på en våg
Många upplever att de går upp kraftigt i vikt när sköldkörteln underproducerar.

Rätt kost för sköldkörteln

Det är inte bara övervikt som är ett symtom kopplat till sköldkörteln. Även magproblem, svullnad, trötthet, ledvärk och hjärndimma är vanligt att drabbas av i samband med obalans i sköldkörteln.

Annons

För att lindra symtomen rekommenderar experter att äta så kallad autoimmun kost. Det går ut på att sluta äta inflammationsdrivande kost för att låta tarmen läka.

– Många av mina patienter får betydande symtomändringar bara genom att utesluta gluten och mejeriprodukter, säger Cecilia Tibell till Aftonbladet.

Hon är specialistläkare, driver Integrativa kliniken och förespråkar autoimmun kost. Hon förklarar att det går ut på att äta ”rena” livsmedel som frukt, grönsaker, kött, fisk och rotfrukter. Att göra denna form av kostomställning, i kombination med att minsta sin stress och börja motionera är receptet för att lyckas bli fri från sina sköldkörtelbesvär, menar Cecilia Tibell.

Nyttiga grönsaker bra för sköldkörteln
Ät så ren mat som möjligt, direkt från "jord till bord".

Så maxar du förbränningen

Cecilia Tibell vittnar om att en av hennes patienter gått ner 11 kilo genom att följa direktiven ovan. Men det finns fler saker du kan göra för att maxa förbränningen, enligt experterna.

Annons

Katarina Fornander har en magisterexamen i biomedicin och har skrivit flera böcker om sköldkörteln. Hon menar att det gäller att bygga muskler för att öka kroppens förbränning, och på så vis gå ner i vikt.

– Många förlorar muskler när man har för lite sköldkörtelhormoner och inflammation i kroppen. Man ska inte vara rädd för att ta i när man tränar, säger Katarina Fornander i en intervju med Aftonbladet.

Lugna Vagusnerven

Liksom Cecilia, betonar även Katarina vikten av att äta en näringsrik och hälsosam kost för att få en balans i sköldkörteln. Men hon nämner också vikten av att återställa vagusnerven. Det är människans längsta nerv som består av cirka 80 000 nervtrådar som samlar in data i kroppen och styr och påverkar bland annat svalget, lungorna och mag-tarmkanalen.

– Den lugnande delen av nervsystemet reglerar aptit och inflammation. Om man blir stressad aktiveras överlevnadsmekanismer som är en annan del av nervsystemet och då kan man få stressmage och svårt att sova och även svårt att reglera vikten, säger hon.

Att meditera och gå ut och gå i skogen är bra aktiviteter för att komma ner i varv. För att sköldkörteln ska fungera, och för att du ska slippa övervikt, behöver kroppen känna ett inre lugn.

– Det viktigaste är nog att se till att man får rätt behandling för vad som är fel i sköldkörteln, men du måste också vara beredd att ändra din livsstil, säger Katarina avslutningsvis.

Foto: TT Källa: Sköldkörtelförbundet, Aftonbladet

Annons