Därför ska du undvika krossade linfrön

Linfrön är fiberrika och en naturlig källa till omega-3. Många använder dem i bakning, som extra nytta i morgongröten eller i müsliblandningen. Men linfrön är också rika på ämnet linamarin, som i kroppen kan ombildas till vätecyanid – ett gift som i stora mängder är skadligt. Om du konsumerar linfrön i krossad form riskerar du att få i dig skadliga mängder av giftet, därför bör du undvika krossade linfrön helt, råder Livsmedelsverket.

En förgiftning orsakad av linfrön kan påverka sköldkörteln och syresättningsförmågan, med symtom som oförklarlig trötthet och orkeslöshet som följd.

Många använder hela linfrön för magens skull. När de passerar matsmältningsapparaten bildas ett slem som underlättar tarmarnas arbete. Att äta linfrön hela är fortsatt okej menar Livsmedelsverket, som dock råder konsumenten att hålla sig till de 1-2 rekommenderade matskedarna per dag.

I linfröolja finns det goda omega-3-fettet kvar, men halten av vätecyanid är sannolikt väldigt låg.

Bästa fettet för figuren

Kokosfett - bra eller dåligt? (Bild: Thinkstock)

Du behöver inte vara rädd för att äta fett – men se till att välja rätt sort! Här är 8 viktiga fetter som hjälper dig att gå ner i vikt.

Läs mer: Bästa fettet för din figur

 

AV: Jennie Sandberg

BILD: Thinkstock

 

Källa: Livsmedelsverket

Utvald läsning