Studie: Så kan sköldkörtelsjukdom förändra din hjärna – drastiskt

sköldkörteln samt kvinna som blir undersökt

Den absolut vanligaste sköldkörtelrubningen är hypotyreos, då en underaktiv sköldkörtel inte producerar tillräckligt med sköldkörtelhormon, vilket ofta ger symtom som viktökning, trötthet, torr hud och frusenhet.

Myten om sköldkörtelsjukdom – som kan hindra dig från att bli bättre

Graves sjukdom – vanligaste formen av hypertereos

Hypertereos, överproduktion av sköldkörtelhormon, yttrar sig istället ofta som viktnedgång samt psykiska symtom, såsom koncentrationssvårigheter, nervositet, irritabilitet, ångest, depression och trötthet. Många får kvarstående besvär även efter behandling.

Den vanligaste formen av hypertyreos är Graves sjukdom. Enligt Sköldkörtelförbundet behandlas närmare 12 000 svenskar för hypertyreos. Sjukdomen är vanligast bland yngre personer, samt vanligare bland kvinnor än män.

Många tänker att det beror på personlighet eller psyke – men är förändringar i hjärnan

– Det är svårt att vara den här typen av patient, för sjukvården har inte haft några svar på vad problemet är. Många drar lätt slutsatsen att det beror på personlighet eller psyke, säger Mats Holmberg, överläkare, endokrinolog och forskare vid Karolinska universitetssjukhuset till norska Dagbladet.

Nu visar en ny studie att tillståndet också leder till förändringar i hjärnan, så pass kraftiga att sjukdomen även kan räknas som en hjärnsjukdom – något som inger hopp om nya behandlingsformer, men också kan bidra till mindre stigma för drabbade.

Mats Holmberg tror att studieresultatet kommer ha stor betydelse för patienter med Graves sjukdom.

5 tecken på problem i sköldkörteln
1:9

Efter reklamen: 5 tecken på problem i sköldkörteln

(1:9)

Slå på ljud

Fakta om nya studien på Graves sjukdom

I studien jämförde man 65 vuxna kvinnor med Graves sjukdom med 65 friska, jämnåriga kvinnor.

De första undersökningarna gjordes när patienterna var i ett tidigt skede av sjukdomen, den andra efter 15 månaders behandling – då de flesta återfått normala hormonnivåer.

Studien visade att patienterna hade mindre volym av hippocampus och amygdala när de var sjuka jämfört med kontrollgruppen. Efter 15 månaders behandling var det nästintill ingen skillnad i storlek mellan grupperna.

Sjukdomen kan behandlas på tre sätt: läkemedel, radioaktivt jod och operation. Det vanligaste sättet att behandla Graves sjukdom på är med radioaktivt jod.

Den nya upptäckten öppnar dörrar för nya behandlingsformer, men framförallt tror Mats Holmberg att det kommer leda till att vi tar symtomen hos de som kämpar med Graves på allvar.

Källa: Expressen, 1177 Vårdguiden, Internetmedicin, Sköldkörtelförbundet.

Foto: TT

Utvald läsning