Fråga läkarenSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstDepression

”Jag känner mig trött och trög – har jag fel på bisköldkörteln?”

09 maj, 2022 
kvinna känner på sköldkörteln
Kan trötthet och tröghet bero på en överaktiv bisköldkörtel? Tina glömmer saker och känner sig nere och skriver till Dr Gunilla Hasselgren, som svarar på vad hon kan göra.
Annons

Det kom en läsarfråga till dr Gunilla Hasselgren om bisköldkörteln. Så här frågar Tina, 57. Och så svarar doktorn.

Se även: 5 tecken på problem med sköldkörteln

5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Fråga: "Kan min bisköldkörteln vara överaktiv?"

– Jag har känt mig ovanligt trött och trög den senaste tiden. Jag glömmer saker och känner mig nere. En väninna påstår att man kan få sådana symtom om bisköldkörteln är överaktiv, stämmer det? Kan jag testa mig för detta? /Tina

Dr Gunilla svarar: "Kolla med ett blodprov"

– Ja, det går att kolla med ett blodprov. Parathormon heter hormonet som kan vara förhöjt om bisköldkörteln är överaktiv. Förändringar i bisköldkörteln tillhör inte de vanligaste orsakerna till trötthet hos en kvinna i din ålder, men ungefär tre av 100 kvinnor kan drabbas och siffran ökar något med åldern.

Annons

Om du söker för trötthet går vi igenom om det är något i din livsstil eller livssituation som kan ligga bakom dina symtom, men vi tar även andra prover som blodvärde och sköldkörtelprover utöver kalcium och parathormon.

Orsaken till att bisköldkörtelhormonet stiger kan vara att man får en godartad tumör i en körtel, cancer är ovanligt, men förekommer. I vissa fall kommer det av ärftliga former av hormonella syndrom.

Psykiskt kan man bli orolig och nedstämd

Förutom att detta kan ge skelettpåverkan med urkalkning, berörs även njurar och muskler. Man kan känna symtom som törst och musklerna kan kännas klena. Psykiskt kan man också bli både orolig och nedstämd, lättuttröttad och få minnesproblem.

Dessutom kan hjärtat kännas av med rytmrubbningar eller högt blodtryck. Så här fungerar i princip alla hormoner; fler än ett. system eller organ är beroende av att man har en nor mal produktion av dem.

Har man en rubbning behöver man kontrollera, ta prover och genomgå olika typer av undersökningar.

Det här är bisköldkörtlarna

  • Bisköldkörtlarna är fyra till antalet och de är risgrynsstora. De sitter på baksidan av sköldkörteln.
  • Man kan inte känna dem själv, inte ens om de är förstorade.
  • En ökning av bisköldkörtelhormon kan ibland bero på sjukdomar som njursvikt eller D-vitaminbrist.

Foto: TT

Annons