FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Experten: "Lätt att missa problem med bisköldkörteln"

06 jul, 2017 
Överaktiva bisköldkörtlar som inte behandlas kan skada hälsan på sikt. "Det finns mycket goda skäl att ta ett blodprov vid oförklarliga symtom som svår trötthet", säger överläkaren Joakim Hennings.
Annons

En mycket stor del av patienter som drabbats av överaktiv bisköldkörtel får inte den vård som de behöver. Obehandlad kan sjukdomen ge långvariga men. Det visar en studie gjord i Östersund. Orsaken kan vara att sjukdomen överaktiv sköldkörtel missats helt eller för att provresultaten inte tagits på allvar.

– Det har funnits misstankar om att det finns ett stort mörkertal vad gäller hur många som diagnosticeras med överaktiv bisköldkörtel, berättar Joakim Hennings, överläkare på kirurgen vid Östersunds sjukhus.

Av 199 patienter var det endast 91 som remitterades vidare och av dem som inte remitterades hade 83 provsvar som visade primär hyperparatyreoidism, överaktiv bisköldkörtel.

Läs också: Problem med sköldkörteln – se listan med symtom

Uppseendeväckande nog sökte också de flesta av kvinnorna och männen i studien vård av andra skäl än en överaktiv bisköldkörtel. Det kan tyda på dålig vetskap om att sjukdomen finns. Man pratar mycket om utbrändhet och demens, som har liknande symtom, men glömmer att det kan finnas en fysisk sjukdom som går att bota.

Annons

Bland en del allmänläkare saknas också kunskap och förståelse för hur allvarligt det kan vara om hormonbalansen inte återställs.

– Det är allvarligt om inte patienterna får den vård de behöver. Även milda former av sjukdomen kan ge långvariga effekter på hälsan. Man kan drabbas av hjärt-kärlsjukdomar och njurstenar bland annat, berättar Joakim Hennings.

Läs också: Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?

Han nämner initiativlöshet, svår trötthet och känslan av att leva i en bubbla som mycket goda skäl för att ta blodprov.

– Troligtvis har östrogenhalten något med insjuknandet att göra, eftersom det är mycket vanligare att kvinnor i menopaus drabbas. Men det finns även indikatorer på att d-vitaminbrist skulle kunna spela en roll, säger Joakim Hennings.

Han tycker också att man borde kontrollera kalkvärdet innan man till exempel sätter in antidepressiva mediciner.

AV: Susanne Stamming/Allas

 

Sköldkörteln – bästa och sämsta maten för den

Rätt mat för sköldkörteln.

Läs också: Sköldkörteln – bästa och sämsta maten för den

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons