Nyttiga snacksNyttiga receptNyttig frukostNyttiga mellanmålAntiinflammatorisk mat

7 maträtter du gör nyttigare genom att byta ut en ingrediens

14 jan, 2018 
Thowe Wagner Larsson
Funderar du på att börja äta mer hälsosamt? Ibland räcker små medel för att göra en stor förändring. Så här kan du göra sju vanliga maträtter mer hälsosamma utan ansträngning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Pasta Carbonara med vetepasta

Gör den hälsosam: Byt ut pastan mot bönpasta
Fördelar: Till skillnad från vetepasta som är gjort på vetemjöl är bönpasta gjord på sojabönor eller kikärtor. Genom att byta ut vetepastan mot bönpasta får du ett högre proteinintag, fler mättande fiber och slipper att bli dåsig efter någon timme. Det bästa? Det smakar i stort sett likadant!

2. Ciabatta och andra brödsorter med vetemjöl som första ingrediens

Gör den hälsosam: Välj bröd gjort på surdeg
Fördelar: Bröd med vetemjöl som första ingrediens ger varken en långvarig mättnad eller några hälsovinster. Men de flesta av oss vill ändå njuta av en nybakat bröd då och då. Genom att byta ut mjölbrödet till surdegsbröd får du ett jämnare blodsocker (hej då humörsvängningar!) och en längre mättnad. Detta beror på att pH-värdet är lägre i en surdeg och gör att våra lättare kan ta upp näringsämnena i brödet.

3. Paj med botten av vetemjöl

Gör den hälsosam: Byt ut botten mot en egengjord på mandelmjöl, ägg, parmesan och smör
Fördelar: Många av oss äter för lite protein men med en botten gjord på ingredienserna ovan får du i dig fullvärdigt protein från flera källor. Protein är livsviktigt för oss och är bland annat musklernas byggstenar men hjälper även hår, hud och naglar.

Annons

4. Färdigfriterade pommes frites från frysdisken

Gör den hälsosam: Ugnsrosta egenskivade pommes frites av sötpotatis, majsolja samt joderat salt
Fördelar: Här finns det flera hälsovinster att hämta. Genom att ugnsrosta potatisen själv istället för att köpa färdigfriterat undviker du de dåliga oljorna och kan själv välja mängden salt. Sötpotatis är till skillnad från potatis en ört och innehåller fler näringsämnen än den vanliga potatisen. Jod är livsviktigt för sköldkörteln – men det behövs bara lite grann!

5. Juice av söta frukter

Gör den hälsosam: Välj råsaft på både frukt och grönsaker
Fördelar: Söt juice gjord på enbart frukt ger en stor mängd fruktsocker. Genom att välja råsaft på t ex spenat, morot och apelsin får du istället i dig fler näringsämnen och en mindre mängd fruktsocker.

6. Kyckling med ris

Gör den hälsosam: Byt ut riset mot mathavre eller blomkålsris
Fördelar: Ris innehåller stärkelse som påverkar vårt blodsocker och väldigt liten mängd fiber. Genom att byta ut riset mot mathavre eller göra eget blomkålsris håller du dig mätt längre tack vare fibrerna och proteinet.

Annons

 7. Fruktsallad med vaniljkesella

Gör den hälsosam: Bär med lättvispad grädde
Fördelar: Det är lätt att tro att vaniljkesella är ett nyttigt mellanmål men i själva verket innehåller det massor av socker. Frukt innehåller förvisso vitaminer och fiber men har en stor mängd fruktsocker som kan påverka oss på flera sätt, bland annat genom ett ökat sötsug. De största fruktbovarna är gröna vindruvor, banan och mango. Genom att istället välja bär får du samma näringsvinst men till betydligt lägre sockermängd. Byt samtidigt ut vaniljkesellan till en liten klick osötad grädde som inte påverkar blodsockret på samma sätt.

 

 

Annons