Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Trött sköldkörtel? Här är 11 vanliga symptom vid hypotyreos

12 sep, 2019
Tecken på hypotyreos.
Är du ovanligt trött och har börjat gå upp i vikt utan anledning? Då kan det vara dags att kolla din sköldkörtel – du kan nämligen lida av hypotyreos. Här är allt du behöver veta om underproduktion i sköldkörteln.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Sköldkörteln är en liten, nästan fjärilsformad körtel som sitter långt ner i halsen. Dess största uppgift är att producera hormoner som styr ämnesomsättningen, men den spelar en viktig roll vid många av kroppens funktioner.

Vad är hypotyreos?

Den som har hypotyreos lider av underproduktion av hormonet tyroxin (T4) eller trijodtyronin (T3),  i sköldkörteln, vilket får kroppen att gå på lågvarv. Riktlinjer för en diagnos saknas nationellt, men diagnosen ställs ofta efter ett blodprov som görs vid primärvården.

Det är hypofysen i hjärnan som ska skicka signal till sköldkörteln om att den behöver producera mer sköldkörtelhormon, och den här signalsubstansen heter TSH. När sköldkörteln inte svarar som den ska på hypofysens signaler skickas mer TSH ut, och det är ofta höga halter av TSH i blodet som avslöjar att en person lider av hypotyreos.

Symptom vid hypotyreos

När sköldkörteln inte producerar hormon som den ska innebär det att ämnesomsättningen saknar av och kroppen gå på sparlåga. Här är några vanliga symptom du bör vara vaksam på som kan betyda att du lider av hypotyreos, något som nästan en halv miljon svenskar behandlas för idag.

Annons

Exempel på tidiga symptom:

  • Trötthet eller mindre ork.
  • Depression.
  • Koncentrationssvårigheter.
  • Frusenhet.

Senare kan du även få dessa symptom:

  • Torr hud och torrt hår.
  • Förstoppning.
  • Viktökning.
  • Minnessvårigheter.
  • Långsam hjärtrytm.
  • Ont i leder och muskler.
  • Svårare att få barn.

Den som går med obehandlad hypotyreos en längre tid kan få en svullnad i ansiktet och ens röst kan bli mörkare. Hypotyreos kan också leda till att du får förstorad sköldkörtel, så kallad struma. Du kan då känna ett tryck på halsen och ibland kan du själv känna att själva sköldkörteln är större.

Vad beror hypotyreos på?

Globalt sett är den vanligaste orsaken till hypotyreos jodbrist. Molekylerna i sköldkörtelhormonet består till stor del av jod, ett mineral som finns naturligt i berggrunden. Vanligast för oss idag är dock att vi får i oss jod via jodberikat bordssalt. Mager fisk, skaldjur, ägg och mejeriprodukter innehåller också ofta jod, liksom många alger.

Men i västvärlden är det ovanligt att vi får hypotyreos till följd av jodbrist. Istället är det en autoimmun sjukdom som ligger bakom de flesta hypotyreosfallen här, enligt sköldkörtelförbundet.

Annons

Autoimmun hypotyreos kallas också Hashimotos sjukdom, och beror på att immunförsvaret angriper kroppens egna vävnader, i det här fallet sköldkörteln. Hashimotos är ofta ärftligt och kräver behandling.

Hypotyreos som följd av behandling

Man kan också drabbas av underfunktion i sköldkörteln om man har genomgått vissa behandlingar, exempelvis om man genom gått kirurgi vid sköldkörtelcancer, eller en radiojodbehandling vid hypertyreos (överproduktion i sköldkörteln).

Men det är inte alltid sköldkörteln det är fel på. Det är en komplicerad kedja som styr produktionen av sköldkörtelhormon. Till exempel kan det vara hypofysen som misslyckas med att skicka ut TSH, som är signalen för att sköldkörteln ska producera sina hormoner. Eller så kan hypotalamus missa att skicka ut hormonet TRH, som ska få hypofysen att tillverka TSH. Som sagt så är det en lång kedja där allt ska klaffa!

Behandling vid hypotyreos

Eftersom de flesta fallen av hypotyreos i väst idag beror på autoimmun sjukdom behöver sjukdomen behandlas resten av livet. Detta sker vanligtvis genom tabletter med sköldkörtelhormon som tas dagligen.

Annons

Eftersom kroppens immunförsvar fortsätter att förstöra sköldkörteln kan dosen behöva ökas under åren, och regelbundna kontroller är nödvändiga. Biverkningar av medicinen är ovanliga, men överdosering kan upptäckas genom symptom som sömnlöshet, värmekänsla eller hög puls.

Kontakta din vårdcentral om du misstänker en rubbning i sköldkörteln.

Källor: 1177 vårdguiden, Sköldkörtelförbundet   Foto: TT

Annons

Läs mer:

Många sköldkörtelsjuka mår inte bättre av medicinen

Lista: Skillnaden mellan de två vanligaste sköldkörtelsjukdomarna

Gäsp! Beror din trötthet på sköldkörteln?

Annons