Jag svettas så jag blir genomvåt – vad beror det på?
Fråga: Är en kvinna på 70+ som för två år sedan började svettas så onaturligt, speciellt om huvudet. I somras när det var varmt var det väldigt enerverande. När jag skulle uträtta något blev jag genast genomsvettig i håret, alltså så att det droppade av mig som om jag varit i duschen. Det händer till och med när jag är ute och promenerar att jag blir helt genomvåt i håret.
För övrigt känner jag mig otroligt varm. Under varma dagar har jag känt mig instängd som i en plastbubbla. Vad kan detta bero på? Har försökt berätta för några läkare men svaret var att ”det kan ju inte vara hormonellt i din ålder” och för övrigt så tar dom ingen notis om det. Jag upplever att det inverkar väldigt mycket på min livskvalitet. /Jordi
Läkaren Michael Seipel svarar: "Tre procent har problem av den här typen"
Överdrivna svettningar är mycket besvärande för den om är drabbad och faktiskt lite av ett dolt problem. Så många som tre procent av befolkningen har mer eller mindre uttalade problem av den här typen. Många gånger finner man ingen tydlig bakomliggande orsak och vi talar då om primär hyperhidros. Denna är ofta typiskt lokaliserad till armhålor, händer och fötter men kan också förekomma på andra ställen som i ansiktet och ljumskarna.
Michael Seipel
- Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
- Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården. Utöver det har han en egen mottagning där han inriktar sig på smärtproblematik och smärtlindring.
Man tror att den primära hyperhidrosen beror på en överreaktion i nervsystemet så att svettkörtlarna får en ökad mängd nervimpulser. Vid sekundär hyperhidros finns en bakomliggande orsak i form av sjukdomar, läkemedelsbehandlingar eller hormonella förändringar vilka till exempel har samband med klimakteriet.
Det finns olika sjukdomar som kan ge svettningar som ett delsymtom: diabetes, rubbad sköldkörtelfunktion och andra hormonella sjukdomar, blodsjukdomar, tumörsjukdomar av olika slag och infektionssjukdomar som tuberkulos. När det gäller läkemedel som kan ge svettningar har vi bland annat läkemedel mot depression, morfingruppens läkemedel och vissa läkemedel som används i samband med cancerbehandling. Den sekundära hyperhidrosen är oftast utbredd över hela kroppen. Vi talar om generaliserad svettning/hyperhidros.
Jag är inte riktigt överens med de läkare du har talat med. Trots att du nu är 70+, och dina svettningar kommit långt efter klimakteriet, kan du ändå ha drabbats av något som kallas postklimakteriell hyperhidros. Detta är en, oftast generaliserad hyperhidros, vilken i grunden faktiskt orsakas av hormonförändringar efter klimakteriet. Tyvärr brukar östrogentillskott inte bidra till att minska den här typen av svettning.
Vad du nu ska göra är att be om att få en tid hos en läkare på din vårdcentral. Vad man då i första hand ska göra är att utesluta en sekundär hyperhidros beroende på sjukdom eller läkemedelsbehandling. Du får då frågor om du har några andra symtom i samband med svettningarna till exempel sjukdomskänsla, trötthet, viktnedgång, smärtor eller klåda. Sedan görs en noggrann kroppsundersökning och med utgångspunkt från vad som kommit fram beslutar man sedan om prover och andra undersökningar.
När detta är gjort kan man i lugn och ro gå vidare med att försöka lindra dina symtom. Här finns flera olika alternativ. Man kan injicera små mängder av botulinumtoxin kring svettkörtlarna för att minska deras aktivitet. Andra läkemedel som kan minska svettningarna är så kallade antikolinerga. Här har vi till exempel vissa läkemedel mot depression så kallade TCA. En viss försiktighet med dessa skulle jag rekommendera när man är 70+. Det viktiga nu är att du beställer tid för läkarbesök.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: Shutterstock/TT