Allt fler får läkemedel mot sköldkörtelproblem – läkare varnar
Förskrivningen av Levaxin har ökat med nästan 50 procent sedan 2005. Enligt allmänläkaren Markus Olausson handlar det inte bara om bättre diagnos utan också om att vården medicinerar i onödan.
– Det är en superstor ökning, och där är det nog så att vi faktiskt överbehandlar en hel del i dag, säger han i Nyhetsmorgon.
Sköldkörtelrubbningar är vanliga, särskilt bland kvinnor. Men symtomen – som trötthet, frusenhet och viktförändringar – är också ospecifika.
– I synnerhet om man är kvinna i klimakteriet så tror jag majoriteten känner igen sig i det här, säger Markus Olausson.
"Många som slänger in läkemedel"
I många fall är provsvaren tillfälliga. Om man väntar och testar om efter tre månader har uppemot 60 procent avvikande värden normaliserats, enligt Olausson.
– Här är det is i magen man ska ha, men det är nog många som faktiskt slänger in läkemedel, säger han.
Bakom sköldkörtelproblemen ligger ofta autoimmuna sjukdomar – som liksom hypotyreos är vanligare hos kvinnor.
– Tyvärr är det livets lott, än så länge, säger Markus.
Så kan sköldkörteln påverkas
Hypotyreos (underfunktion): Sköldkörteln producerar för lite hormon. Vanliga symtom är trötthet, frusenhet, förstoppning, torr hud och nedstämdhet.
Hypertyreos (överfunktion): Sköldkörteln producerar för mycket hormon. Kan ge svettningar, hjärtklappning, viktnedgång och irritation.
Tyreoidit (inflammation): Inflammation i sköldkörteln som kan vara tillfällig eller kronisk. Ger ofta smärta, feber och varierande hormonvärden.
Struma (förstorad sköldkörtel): En förstorad körtel som ibland trycker mot luftstrupen eller ger sväljsvårigheter. Behöver inte påverka hormonproduktionen.
Källa: 1177.se
Foto: TT/Shutterstock