HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

6 knep för att hålla vikten sund när sköldkörteln krånglar

07 jul, 2021 
Kvinna som håller sig för sköldkörteln och kvinna som mediterar
Om sköldkörteln inte mår bra gör inte vi det heller. Den påverkar många olika funktioner i kroppen, framför allt ämnesomsättningen och därmed ofta vikten.
Här är expertens 6 tips för att ge din kropp bäst förutsättningar att må bra trots problem med sköldkörteln.
Annons
5 tecken på problem i sköldkörtelnBrand logo
5 tecken på problem i sköldkörteln

Sköldkörteln är en nästan fjärilsformad körtel som sitter under struphuvudet på halsens framsida. Den tillverkar hormoner som styr många viktiga funktioner i kroppen, framför allt ämnesomsättningen.

Sköldkörtelrubbningar drabbar framför allt kvinnor och det är allt fler som behandlas för sköldkörtelsjukdom. De vanligaste är underproduktion eller överproduktion av sköldkörtelhormon – hypotyreos eller hypertyreos.

Andra sjukdomar som kan drabba sköldkörteln är Hashimotos sjukdom, Graves sjukdom och struma. Det kan vara svårt att bibehålla en sund vikt när sköldkörteln krånglar eftersom den påverkar ämnesomsättningen.

Så kontrollerar du vikten när sköldkörteln krånglar

Katarina Fornander har en magisterexamen i biomedicin från Karolinska institutet och arbetar just nu på en ny bok om sköldkörteln. Tidigare har hon gett ut boken Efter Graves och är även skribent för Sköldkörtelförbundet.

Annons

Till Aftonbladet delar hon med sig av sina bästa tips för att hålla vikten under kontroll vid obalans i sköldkörteln.

– Det viktigaste är nog att se till att man får rätt behandling för vad som är fel i sköldkörteln, men du måste också vara beredd att ändra din livsstil, säger Katarina Fornander till tidningen.

1. Ställ in din behandling så att den passar just dig

Hela 25 procent av alla som har hypotyreos och hypertyreos är inte nöjda med sin behandling, enligt Katarina Fornander. Det första man måste tänka på är därför att få rätt behandling för just sina besvär.

Det bästa är därför om du kan se till att få tag på en läkare som verkligen lyssnar på dig. Kanske behöver du ta fler prover för att få den bästa behandlingen för just dig? Det finns andra sätt att behandla än med Levaxin. Stå på dig!

2. Bygg upp muskelmassan som gått förlorad av sköldkörtelproblemet

Många förlorar muskelmassa vid sköldkörtelsjukdom så det kan vara bra att underhålla musklerna mer. Muskler förbränner som bekant mer energi än andra vävnader, vilket kan hjälpa till att bibehålla eller gå ner till en sund vikt.

Annons

– Man ska inte vara rädd för att ta i när man tränar, säger Katarina Fornander, till Aftonbladet.

Här är ett enkelt knep för att mäta muskelmassa.

3. Se över kosten och ät rätt för din sköldkörtel

Sköldkörteln behöver näringsrik och nyttig mat för att kunna producera hormoner. Det är bra att försöka äta så mycket riktig mat som möjligt.

Undvik socker, processad mat och snabba kolhydrater. I övrigt är det bästa för att bibehålla vikten eller gå ner i vikt att hitta en sund kosthållning som passar just dig och som du kan hålla dig till.

4. Balansera aptitregleringen för att undvika småätande

Utöver kosthållningen och att äta bättre bör du försöka hålla dig till ett balanserat blodsocker genom att till exempel äta på regelbundna tider. Hitta ett sätt att äta på som gör att du inte blir hungrig hela tiden.

Utröna vad just du behöver göra för att undvika att småäta men ändå känna dig mätt och glad.

5. Återställ näringsbrister för att hjälpa sköldkörteln

Om du har obalans i sköldkörteln och samtidigt lider av någon näringsbrist kan funktionen försämras ytterligare. Det kan därför vara bra att återställa eventuella näringsbrister.

Annons

Näringsrik mat behövs för att bilda sköldkörtelhormoner och omvandla dem till den aktiva formen.

– Det kan ibland lösa sig när man börjar äta bättre mat, men ibland kan det behövas tillskott av vitaminer och mineraler, säger Katarina Fornander.

6. Lugna ner kroppen för att sköldkörteln ska fungera som bäst

Det centrala nervsystemet i kroppen har en lugnande del som reglerar inflammation och aptit. När vi utsätts för stress aktiveras istället en annan del av nervsystemet som styr överlevnadsmekanismer.

Stress kan därför medföra stressmage och sömnproblem men också svårigheter att reglera vikten. För att aktivera den lugnande delen i nervsystemet istället kan man till exempel meditera, yoga, gå ut i skogen eller klappa husdjuret lite extra.

Prioritera sådant som får dig att må bra och känna dig avslappnad så hjälper du sköldkörteln på traven.

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons