Årstiden kan påverka dina sköldkörtelproblem – så vet du
Att leva med sköldkörtelbesvär ska inte behöva påverka ditt välmående – om medicineringen är rätt vill säga. Att hitta den perfekta dosen är däremot ofta problematiskt och många får problem till följd av det. Men även om du har hittat dosen som är rätt för just dig och din kropp kan den behöva justeras efter årstiderna.
Lider du hypotyreos – en underfunktion av sköldkörteln som bland annat kan leda till besvär som extrem trötthet, sömnlöshet, problem med vikten och humörsvängningar – kanske du känt att du mått sämre när årstiden förändras?
När sommar och höst övergår till vinter och mörkret och kylan återigen gör sig påminda kan symptomen för hypotereos bli värre. Men istället för att gå till botten med problemet är det många som viftar bort det och tänker att det beror på ”vanlig” vintertrötthet.
Doseringen av medicinen kan justeras beroende på årstid
Sanningen är dock den att Levaxindosen kan behöva justeras upp under årstiden, medan man kan klara sig på en lägre dos under den ljusare och varmare delen av året.
Särskilt mycket forskning på fenomenet har dock inte gjorts, men enligt Sköldkörtelförbundet finns det många läkare med goda kunskaper om hypotyreos som är överens om att så kan vara fallet. Mindre och äldre studier finns, men vad detta kan bero på är inte helt utrett än. Möjligtvis går det åt mer energi att hålla igång kroppen när det är kallare, skriver Sköldkörtelförbundet på sin hemsida.
Lider du av symptom och känner att du påverkas av säsongsskiftningarna bör du alltid börja med att vända dig till din läkare, för att se om din Levaxindos kan behöva justeras tillfälligt eller om problemen kan bero på något annat.
Källa: Sköldkörtelförbundet Foto: IBL
Läs också: