SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

5 sätt att hålla dig pigg i vintermörkret

08 dec, 2015 
Joel Linde
Singel? Var glad!
Vintermörkret har en förmåga att krama energin ur oss. Har är de bästa knepen för att kämpa mot naturens krafter och hålla dig pigg ändå!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Ta vara på det ljus som finns

Under dygnets ljusaste timmar bör du försöka komma ut så mycket du kan för att dämpa påslaget av kroppens sömnhormon, melatonin.

– Ljuset ger oss akut pigghet. Så en ljusboost är fantastiskt bra om man vill bli pigg, säger sömnforskaren Arne Lowden på Stressforskningsinstitutet.


2. Testa ljusterapi

Solljuset är det absolut starkaste och mest effektiva, men även dagsljus genom moln hjälper gott. Och har du inte tillgång till det så går det att fejka med lampor, även om det inte ger samma effekt. Lampor med så kallade blå våglängder ger bättre effekt, och om du letar efter en extra bra lampa för att piggna till så ska du fråga efter ett högt RA-värde och hög färgtemperatur. Du vill dock dämpa ljuset framåt kvällen för att kunna sova bättre.


3. Vänta med kaffet

Måhända låter det motsägelsefullt, men kaffet kan bli kontraproduktivt om du vill hålla dig pigg en lång stund. Dricker du för mycket kaffe mättas hjärnan av stimulans och du får ingen effekt när du kanske behöver den som mest.

Annons

– Är du inte beroende kan det vara bra att vänta till eftermiddagen, säger Arne Lowden.


4. Undvik för mycket kolhydrater

Kolhydrater behövs för energin, men för mycket av det goda innebär stora fluktuationer i blodsockret, vilket leder till höga energitoppar och djupa dalar. I de djupa dalarna är det lätt att känna sig extra trött, speciellt i mörkret.


5. Aktivera dig

Det är lätt att det blir en ond cirkel: Det blir mörkt och kallt, vilket gör att vi inte vill gå ut, och vi orkar inte träna. I stället sätter vi oss hemma och äter kolhydrater och tittar på tv. Vi byter alltså motion och solljus –och i bästa fall en bra måltid –mot stillasittande, mörker och en ljus skärm. När vi tränar stimuleras kroppens belöningssystem och vi blir kort och gott glada och pigga. Det signalerar också till kroppen att det inte är dags att sova, så tänk på att inte träna för sent.

Men när allt känns som mörkast, tänk på att det vänder mycket snart. Den 21 december är natten som längst, och efter det blir det ljusare igen.

Annons

 

LÄS MER:

Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

Din trötthet kan hänga ihop med magen.

Finns det piggknep som funkar? Absolut! Här är de senaste rönen om vad som hjälper.

Läs mer: Slipp tröttheten – 12 vägar till mer ork!

 

Mineralerna som gör dig pigg i höst!

höst

Kyla och mörker – nu börjar det bli dags att se över matvanorna. Vi ger dig hela listan på viktiga mineralkällor, så att du kan behålla orken hela hösten och vintern!

Läs mer: Mineralerna som gör dig pigg i höst!

 

Alltid trött? Här är de vanligaste orsakerna!

Annons