Kan din vagina vara deprimerad?

vestibulit - när sex gör ont

Minns du scenen i  ”Sex and the City” där karaktären Charlotte klagade över sina underlivsproblem? Hon sökte hjälp för en misstänkt svampinfektion, men lämnade gynekologen med diagnosen ”deprimerad vagina” – och antidepressiv medicin för lokalt bruk.

Diagnosen finns inte i verkligheten, det gör däremot vestibulit – ett inte alls ovanligt tillstånd (det kan drabba alla kvinnor, men särskilt yngre – var tionde svensk kvinna i åldersgruppen 18-25 får det någon gång.)

Precis som i Charlottes fall tror många till en början att det är en svampinfektion de drabbats av, men den eskalerande smärtan blir snabbt bevis på att det är något annat som är fel.

Vestibulit yttrar sig som en svår smärta kring slidöppningen och gör samlag så plågsamma att de oftast inte är möjliga att genomföra. Tamponger, att cykla eller rida eller bära tighta byxor kan också orsaka svåra smärtor.

14 saker du vill veta om ditt underliv men aldrig vågat fråga

Och exakt vad som orsakar vestibulit vet inte läkarna ännu, men det finns en ökad risk att drabbas om man använder hormonella preventivmedel, har återkommande svampinfektioner, har samlag trots att det gör ont eller har behandlats för kondylom. Även stress har en koppling till vestibulit.

Läkaren kan ställa diagnosen vestibulit om:

  • man känner smärta vid samlag eller när något förs in i slidan, till exempel en tampong
  • man har en rodnad i förgården
  • det smärtar vid tryck över de rodnade områdena
  • man har haft besvär i minst sex månader.

Torr i underlivet? Här hittar du hjälpen!

Den som drabbas får rådet att inte använda receptfria medel mot svamp i underlivet, byta ut hormonella preventivmedel om de används och prova smärtstillande gel eller glidmedel vid sex. För många blir det en ond cirkel, där samlag kopplas med smärta och både fysiskt och psykisk lust uteblir vid sex. Samtalsterapi och akupunktur kan vara en bra lösning då, den hjälpen kan fås via barnmorska eller gynmottagningen.

Källa: Vårdguiden, kk.no

Utvald läsning