Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Kan man bli tjock av träning? Träningsexperten svarar

08 dec, 2016 
Kan man gå upp i vikt av träning undrar en läsare. Träningsexpert Sofia Åhman reder ut hur kroppen funkar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Hej. Jag undrar om man kan gå upp i vikt av att träna? Alltså inte att man får mer muskler utan helt enkelt blir tjockare. Jag började träna på gym för ungefär två månader sedan, 2–3 gånger i veckan. När jag började vägde jag 53 kilo och nu väger jag 57.

Jag tror inte att det är muskelmassa som ligger bakom den ökade vikten då jag känner mig tjockare, min mage ser mer uppsvälld ut. Borde jag sluta träna om jag inte vill gå upp mer i vikt? Jag anser inte att jag äter mer nu än innan, försöker snarare vara lite nyttigare.

/Paulina

 

Läs också: Hur blir jag av med gäddhänget?

 

Svar: Svaret på din fråga är nej, man blir inte tjockare av att träna. Däremot kan man bli tyngre eftersom man får mer muskelmassa.

Vågen är inte alltid det bästa redskapet för att se effekten av din kost och träning. Folk som är lika långa och väger lika mycket kan se väldigt olika ut. När vi vill gå ner i vikt vill vi tappa fettmassa, men ha kvar, eller öka, muskelmassan. Det är därför bra att mäta sig själv runt lår, överarmar, bröstkorg, midja och höfter. Ibland ser du ingen skillnad på vågen, men måtten har blivit mindre.

Annons

Några faktorer som kan påverka vikten, förutom fettmassa, är hur mycket vätska man har i kroppen och hur mycket mat som finns i tarmarna. Det är därför bra att väga sig på morgonen före frukost. Vätskenivåerna kan skilja en del beroende på menscykeln, men också beroende på hur mycket kolhydrater du har ätit. Stressar du mycket är det extra svårt att bli av med fettet på magen.

När man börjar träna är det lätt att överskatta hur mycket man gör av med – och det är lätt att man börjar äta mer utan att man märker det. Lägg inte till några extra mellanmål, utan försök att lägga träningen före dina vanliga måltider.

Satsa på att få med kroppens stora muskelgrupper när du tränar. Kör så tungt du orkar så att du är ordentligt trött efter passet. Se också till att få med så mycket vardagsmotion som du bara kan.

Det sämsta du kan göra för din hälsa och vikt är att sluta träna! Fokusera inte så mycket på siffrorna på vågen, utan träna bra, ät nyttigt, stressa mindre och vardagsmotionera mer så lovar jag att resultaten kommer.

 

Hur tränar jag upp balansen

dalig-balans-varfor

Läs också: Hur tränar jag upp balansen

Annons