• .
Klimakteriet: – 3 träningstips för dig som mest tränar kondition

Klimakteriet: – 3 träningstips för dig som mest tränar kondition

Träningsprofilen Monika "Stark genom klimakteriet" Björn ger sina bästa träningstips för dig som är i klimakteriet och som tränar mycket kondition. Hur ska du träna när du är i klimakteriet? 1. Klassisk traditionell styrketräning, för att bygga och bibehålla muskelmassa. 2. Se över ditt träningsupplägg och se om du behöver justera följande: frekvens, duration eller intensitet. 3. Rörlighetsträning.

00:00

Min erfarenhet av kvinnor som tränar mycket i kondition är att de älskar det och väldigt ofta så använder man konditionsträningen som ett sätt att ha en stressventil och man använder det för att få endorfiner och man mår otroligt bra utav sin löpträning eller cykelträning eller sin simträning.

00:22

Men om det gör så att man märker att resultaten uteblir eller man har till och med börjat gå baklänges i sin träning då är mina råd det här.

00:30

Nummer ett är klassisk traditionell styrketräning. Att verkligen se till att få in detta och jobba på att bygga muskelmassa och bibehålla muskelmassa.

00:41

Det behöver inte vara något avancerat. Du kan tänka åtta till tolv repetitioner av en övning, ta en paus, sen göra det i ett sätt till, ta ytterligare en paus och vila och sen ytterligare ett sätt till och se till att du hinner jobba igenom hela kroppen.

00:56

Nummer två skulle jag säga är att se över ditt konditionsträningsupplägg.

01:01

Alltså helt enkelt fundera på om det är något jag behöver gå in och justera i antingen frekvens, alltså hur många gånger i veckan du springer, eller duration och det betyder längden på passen.

01:14

Nummer tre är då intensiteten. Väldigt ofta är det så här att under klimakterieresan när man märker att kroppen inte svarar på rätt sätt så är det så att man behöver gå in där

01:26

och titta på om du kan dra ner de här olika parametrarna. Ibland räcker det att dra ner en parameter och ibland behöver man gå in och pilla och dra ner på alla tre.

01:36

Punkt nummer tre är rörlighetsträning. Rörlighetsträning är något som de flesta löpare vet att de skulle behöva mer utav men kanske inte har prioriterat hittills.

01:46

Så jag skulle verkligen vilja uppmuntra dig till att hitta något sätt att få in mer rörlighetsträning på och det behöver inte vara något speciellt avancerat.

01:54

Hittar du en rutin som kanske tar 10-12 minuter, lägg till den då efter dina löppass eller tio minuter varje morgon efter du har stigit upp.

02:03

Så nummer ett är styrketräning, nummer två är att titta över dina olika parametrar, frekvens, duration och intensitet och nummer tre rörlighetsträning.

Kommer härnäst