• .
I klimakteriet och van att träna? Här är 3 träningstips för dig

I klimakteriet och van att träna? Här är 3 träningstips för dig

Träningsvan och i klimakteriet? Kanske har du tränat hela ditt liv och känner din kropp väl men på senare tid och i samband med klimakteriet har du märkt att kroppen inte svarar på samma sätt som innan. Hur ska du tänka då? I den här videon ger träningsprofilen Monika Björns sina tre bästa träningstips som passar dig som brukar träna mycket. 1. Utöka vilan och återhämtningen 2. Klassisk traditionell styrketräning som bygger och bibehåller muskelmassa. 3. Rörlighetsträning tillsammans med bra andningsmönster som till exempel yoga.

00:00

Du kanske känner dig uppgiven, du har testat att träna mer, du har testat att träna mindre, du har testat att vila mer, du har testat att äta mer och det känns som att absolut ingenting fungerar.

00:16

Nummer ett skulle jag säga är att utöka vilan och återhämtningen. Så om du normalt sett kanske återhämtade dig på 24 timmar så kanske du behöver upp emot en 48 timmar nu efter ett riktigt intensivt pass så var inte rädd för att vila och återhämta dig tillräckligt.

00:35

Under det här hormonkaoset som många av oss upplever i klimakteriet då är det inte rätt period att trycka på hårdare och köra över kroppen om den faktiskt säger ifrån att nej jag vill inte köra explosivt idag, jag vill inte köra en enda repetition till.

00:58

Nummer två, fortsätt med din klassiska traditionella styrketräning. Under vissa perioder så kommer det med största sannolikhet vara så att du märker att den riktigt högintensiva intervallträningen har inte alls samma resultat i din kropp som den hade tidigare.

01:13

Det kanske till och med är så att du känner att du går baklänges i din utveckling när du trycker på rejält.

01:20

Men klassisk traditionell styrketräning helt enkelt när du kör ett träningssätt, du tar en lång vila emellan, du kör ett ytterligare träningssätt och du tar en lång vila emellan.

01:29

Det driver inte kortisolutsöndringen på samma sätt och det hjälper dig att ändå bibehålla den muskulatur du har.

01:36

Så nummer två, fortsätt den klassiska traditionella styrketräningen.

01:41

Nummer tre, slarva inte med rörlighetsträningen. Gärna rörlighetsträning tillsammans med bra andningsmönster.

01:50

Så till exempel yoga, där du får både den nervarvande känslan med att vara närvarande i andetaget och du får rörlighetsträningen.

02:02

Under den här perioden försvinner det som vi märker först är explosiviteten i kroppen.

02:11

Det som vi kanske märker sen är att flåset inte alls känns på samma sätt.

02:17

De bra dagarna kan du fortfarande springa om det är din grej.

02:23

Du kan fortfarande köra mer explosivt när kroppen svarar.

02:27

Men tyvärr är det ofta så att vi som har tränat mycket och vi har tränat i hela vårt liv, vi har väldigt ofta kört på att inte lyssna på kroppen ganska länge när vi kommer på att vi behöver förändra någonting drastiskt.

02:40

Så nummer ett, vila och återhämtningen. Nummer två, fortsätt den klassiska traditionella styrketräningen.

02:47

Nummer tre, håll igång rörlighetsträningen och gärna med mindfulnessinriktning så att du hjälper dig själv att få ner stressnivåerna i kroppen.

Kommer härnäst