Styrka eller kondition – vad boostar din inre hälsa mest?
Att det finns många fördelar med att träna såväl styrka som kondition råder det inga tvivel om. Många föredrar att kombinerar de två, men vad händer inuti kroppen om man bara fokuserar på en av dem? Det har Eric Emanuelsson, doktorand vid Karolinska institutet, försökt ta reda på, vilket HD tidigare rapporterat om.
Forskaren har undersökt hur styrke- respektive konditionsträning kan förändra muskler och fettvävnad genom att följa motionärer som fokuserat intensivt på den ena eller andra träningsformen under minst 15 års tid. Resultatet har även jämförts med normalviktiga friska personer som inte tränar alls.
Konditionsträning påverkar gener
Eric började med att jämföra motionärerna som tränar kondition med dem som inte tränat alls, och noterade flera stora avvikelser. Han såg bland annat skillnader i över 1 000 gener i musklerna. Bland männen rörde det sig om runt 1 100 gener och bland kvinnorna var det ännu fler, hela 1 700. Gener som driver på inflammation var mer aktiva hos de otränade personerna medan de som tränar hade en ökad aktivitet i gener som exempelvis stärker ens skydd mot sjukdomar som diabetes typ 2.
De som tränar kondition hade dessutom mindre hälsofarligt lever- och visceralt fett runt organen i buken, liksom mindre fettceller och total fettmassa relativt till kroppsvikt jämfört med de otränade personerna. De hade också fler kapillärer som omringar fettcellerna, vilket minskar risken för flera sjukdomar. Vidare såg forskaren att konditionsträningen minskade olikheterna mellan könen.
– Män och kvinnor som har konditionstränat i minst femton år är mycket mer lika varandra på gen- och proteinnivå än vad de som inte har tränat är. Det är väl ganska rimligt – om man gör samma sak så anpassar sig muskeln till samma sak, säger Eric till HD.
Styrketräning formar kvinnor mer än män
Även de som tränar styrka hade fler kapillärer och mindre fettceller samt fettmassa relativt till kroppsvikt jämfört med referensgruppen som inte tränade. Däremot såg forskarna nästan ingen skillnad alls gällande vare sig lever- och visceralt fett eller aktiva gener när de jämförde de styrketränande och otränade männen. De som tränar hade förvisso större muskelceller, men när det kom till gener så var det i princip bara ett par som skiljde dem åt, berättar forskaren för HD.
– När man tittar på den här gruppen är det ingen tvekan om vem som har styrketränat och vem som inte tränat. I vissa muskelgrupper var muskelmassan 40 till 130 procent större. Men att gen- och proteinuttrycket ändå var så likt mellan de två grupperna, det förvånade oss, säger Eric Emanuelsson till tidningen.
De styrketränande kvinnorna påverkades å andra sidan mer, där såg forskarna förändringar av gener i fettvävnaden som liknade de som tränade kondition. Hur det kommer sig att kvinnorna påverkades mer på gennivå av styrketräning än männen kan forskaren inte svara på. På den punkten behövs det fler studier.
Snittåldern i den nya studien var 42 år.
LÄS OCKSÅ: Träna styrka hemma: Lovisa Sandströms snabba pass
Foto: TT/Shutterstock