Att oroa sig är normalt – men det kan gå över styr. Här är symtom på GAD, generaliserat ångestsyndrom, och andra tecken på att du behöver hjälp med att hantera din oro. Psykisk ohälsa ökar bland unga – men det finns behandlingar och hjälp att få.
När "Lena" fick tillbaka sina provsvar var vissa av dem markerade med en stjärna, bland annat värden som har med sköldkörtel och njurar att göra. Läkaren Michael Seipel hjälper henne att tolka provsvaren.
"Louise" är orolig för hennes syster och systerdotter, vars make och pappa kontrollerar allt och är våldsam. Hon har gjort en orosanmälan men har knappt hört av systern sedan dess. "Vad kan vi göra?" frågar hon socionomen Maria Jacqueline Bratt.
Läsaren är orolig för sin väninna som hon misstänker håller på att bli utbränd. Vad ska vi göra för att få henne att förstå att hon måste ta det lugnare? undrar hon. Läkaren Christina Lundell svarar.
Signaturen "Grimasen" är orolig för hur partnern ska reagera på hennes ansiktsuttryck under sex. Hur ska jag komma över detta? frågar hon relationsexperten Nina Ljungberg.
Läsaren ska till fjällen och vandra men är orolig för att bli smittad av harpest. Läkaren Michael Seipel svarar på hur man bäst skyddar sig mot bakteriesjukdomen.
Ångest förknippas oftast med hur vi mår psykiskt. Men den kan även triggas igång av kroppen – till exempel vid magproblem, hormonsvängningar eller efter att ha druckit för mycket kaffe. Så här tar du reda på vad din ångest beror på!
Signaturen "Signe" har ömmande knölar i ljumsken. Hon undrar om det är förstorade lymfkörtlar och om hon bör vara orolig. Läkaren Christina Lundell svarar.
Signaturen ”orolig mamma” överanalyserar och oroar sig konstant för barnen. Nu vänder hon sig till coach Jenny Åsenlund för råd om hur hon kan bli en tryggare mamma.
Läsaren har länge varit vice ordförande i en förening, men när en ny ordförande skulle väljas gick platsen till en yngre förmåga. Nu ska allt ändras och moderniseras. Socionomen Maria Jacqueline Bratt ger råd om hur läsaren kan hantera oron över förändringarna.
En 76-årig kvinna har länge tagit ångestdämpande tabletter, bensodiazepiner. Nu vill inte läkarna skriva ut dem längre, men ger heller inget alternativ. Läkare Michael Seipel ger råd.
Hon har stora problem med förstoppning och klarar inte att gå på toaletten utan laxermedel. Hennes läkare pratar om att hon kanske behöver operera tarmen men hon känner sig orolig och skulle vilja veta mer om riskerna. Nu ber hon läkare Michael Seipel om råd.
De senaste åren har mycket förändrats i vår arbetsmiljö, vilket också förändrat våra behov och kraven på arbetsgivarna. Äntligen ligger mer fokus på mentalt välmående – men klyftan är fortfarande stor. Här är filosofin vi förhoppningsvis alla snart arbetar efter.
Läsaren har haft oroligt hjärta, speciellt i samband med stress, under många år. Nu har läkaren kommit fram till att det kan vara WPW. Michael Seipel förklarar vad tillståndet innebär.
Hon ser fram emot att bli mormor, men är orolig för att själv behöva bli uppbunden och ta en massa ansvar för barnet. Så här svarar Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert.
Isabella var allvarligt sjuk, ibland flera gånger om året. Trodde hon själv i alla fall. Det var först när hon förstod om att det ”enda” hon led av var hälsoångest som hon blev frisk. Nu vill hon hjälpa andra.– Vården måste våga ställa frågan. Annars är det väldigt svårt för en person att komma till insikt.
Hon berättade en sak i förtroende till sin vän. Vännen berättade det vidare. Nu känner hon sig oerhört sviken. Samtidigt vill hon inte bryta kontakten. Hur ska hon göra? Så här svarar Maria Jacquline Bratt, socionom och familjerättsexpert.
När Zandra Johansson en morgon inte kom upp ur sängen höll hon på att ge upp. Sedan tonåren har hennes liv kantats av trötthet, orkeslöshet och nedstämdhet. I dag har hon fått diagnosen dystymi, en mildare kronisk depression, och funnit verktyg för att hantera svackorna.
Med åren har han förvandlats till en man som klagar på det mesta och tycker att de flesta andra är idioter. Hans sambo försöker se det positiva i livet och vill inte dras med av hans negativa inställning. KBT-terapeuten Nathalie Siljerud Joo ger råd.
Vår läsare är förälder till ett barn som lider av återkommande oro och undrar hur man vet om det är normal oro eller tecken på allvarligare ångest. Psykologen Anna Bennich förklarar, ger lugnande svar och råd för hur man kan hantera barns oro på bästa sätt.
Hon har början till grå starr i bägge ögonen och även åldersförändringar i gula fläcken. Nu är hon rädd för att bli blind. Läkare Michael Seipel ger råd.
Hennes dotter fyller 12 år och ska ha fest. Dottern vill inte att föräldrarna ska vara hemma. Nu undrar mamman om det är okej att lämna ett tiotal barn i tolvårsåldern helt utan vuxna under några timmar? Så här svarar relationsexperten Maria Jacqueline Bratt.
Hon är snart 20 år, bor hemma hos sina föräldrar, och har inget självförtroende. Hon känner sig ofta rädd och orolig. Nu ber hon om hjälp och frågar vad hon kan göra för att hantera rädslorna? Hon undrar också om hon ärvt oron från sin mamma? Relationsexperten Maria Jacqueline Bratt svarar.
Hon tycker att pappan till hennes son är oansvarig. Nu oroar hon sig för att sonen ska ta efter pappans beteende och frågar socionomen och familjerättsexperten, Maria Jacqueline Bratt, om råd.
Har du en känsla av att inte få något gjort? Eller grubblar du på om du borde stanna eller gå från en relation? Det brukar ofta kännas bättre när vi tar tag i saker. Men att lämna en ångest-driven känsla är inte så lätt. Psykologen Siri Helle lär oss att känna igen – och lämna – vanliga känslofällor.
Vi vill alla bli sedda och känna glädje i våra relationer. Men ofta är verkligheten en annan och i stället för närhet och trygghet känner vi oro, ilska och sorg över att tillvaron inte är som vi tänkt oss. Men – det går att ändra! I Ulrika Ernviks nya bok Dig vill jag älska får vi verktygen.
Signaturen "otursförföljd" är orolig för sin vuxna son som haft det svårt i livet. Hon vill så gärna att han ska träffa någon och bilda familj. Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert, ger råd.
Ibland är det extra viktigt att få träffa John Blund snabbt, till exempel när vi har något viktigt inbokat nästa dag. Det här kan hjälpa dig att komma ner i varv.
Alla oroar sig över sin hälsa då och då. Men om du gör det väldigt ofta kan det vara svårt att avgöra om det är på en sund nivå eller om det kan vara hypokondri. Här är ett test som kan ge svaret.
Fler och fler studier visar att hur vi mår i allra högsta grad hänger ihop med hur och vad vi äter. Just nu tittar man mycket på ultraprocessad mat och hur vi påverkas. Här är några av de livsmedel många av oss äter, men som kan göra oss låga och oroliga.
Lägger du mycket tid på att älta och oroa dig för saker? Lider du kanske till och med av depression eller ångest? Då kan metakognitiv terapi – MCT – vara något för dig. En behandling där du genom att låta tankarna vara till en fast ”grubbeltid” per dag lär dig att kontrollera dem!
Solen skiner men du är tröttare än någonsin. Det kan handla om vårtrötthet och det drabbar hela 15 procent av svenskarna. – Vi har olika känslighet för ljus och det är uppenbart att visa är mer känsliga än andra, förklarar experten.
Anna Bennich ger råd om hur du kan hantera oron kring Ukraina och de dubbla känslorna när vardagen samtidigt pågår. Här delar hon kloka tankar och aktiva handlingar som kan hjälpa dig att må bättre.
Att oroa sig är en del av människans natur. Vissa oroar sig mer, andra mindre. Men hur vet man om oron är normal? Här är några tecken på att din oro är överdriven eller till och med sjuklig – och tips på hur man kan hantera tankarna.
Nu funderar Susanna Karlsson över sitt innehåll på sociala medier, och om hon ska tänka om i sina publiceringar för att inte riskera en anmälan till socialtjänsten.
”Min lillasyster kommer att utsättas för saker som jag aldrig kommer utsättas för”, skriver storebror Amadeus Sögaard i ett gripande inlägg riktat till sin syster Zoe Häggkvist där han diskuterar rasism.
Nu har sonen tillbringat en vecka på sjukhus, efter det att han drabbats av plötsliga magsmärtor. Sofia Wistam gör klart att hon ännu inte känner av något ljus i tunneln.”Det är hemskt”, säger hon.
Brukar du oroa dig över något du gjort eller sagt, och vad andra ska tycka om det? Ofta brukar man försöka trösta sig själv, eller framför allt andra, med att ingen tänker på det där nu. Fast jo – det gör de visst, visar det sig.
Helena af Sandeberg går nästan ständigt och oroar sig för att någonting ska hända hennes nära och kära, framför allt barnen. I en intervju berättar hon om grunden till oron och hur hon hanterar den.
Symtomen vid stress och ångest är väldigt lika, men det är inte samma sak. Många gånger förväxlas det ena med det andra. Här följer några viktiga skillnader så att du vet om du eller någon annan känner stress eller ångest.
De flesta av oss är rädda för någonting – spindlar, sjukdom eller kanske att hålla ett tal. Och det är helt normalt. Men när går oron över styr och blir ohälsosam?
Tänker du att andra människor granskar och dömer dina val i livet? Du är inte ensam! Men det finns faktiskt några sätt att bli kvitt de jobbiga känslorna och att våga gå sin egen väg.
I podcasten Wahlgren & Wistam berättar nu tv-profilen Sofia Wistam om oron över sonen Lennox skolgång i dessa corona-tider, efter Folkhälsomyndighetens nya beslut. – Det blir en utmaning, säger Sofia.
Är du en av dem som lusläser varenda nyhet om coronaviruset? Forskning visar att om du överkonsumerar nyheter om katastrofer kan det påverka ditt mående negativt.
Många är oroliga för coronaviruset, trots att de själva inte har några symtom. Det har lett till ett enormt tryck på 1177 och andra vårdgivare. Här berättar psykologen vad du själv kan göra om du känner att oron har tagit över!
Orolig, stressad, missnöjd och deprimerad. Känslor som ofta uppkommer redan under barndomen, menar psykologen. Men det går att jobba sig ur den oroliga känslan.
Viktoria trodde att alla sjukdomar skulle drabba henne. Först när hon lärde sig att tänka på ett nytt sätt blev hon fri från sina orostankar. I dag arbetar hon med att hjälpa andra.
"Det är inte hela världen". "Det löser sig". "Jaja, men nu blev det så". Lär av dem som har en avslappnad syn på tillvaron. Här är några grundläggande vanor som minskar dina stressnivåer och risken att du retar upp dig i onödan.
När dottern drabbats av leukemi vänds vardagen upp och ner för Elin och Niklas. Mitt i kampen får Niklas hjärtstopp i soffan och Elin får rädda honom tillbaka till livet: ”En hjälteinsats”, säger akutsköterskan David i ”Sofias änglar” i Kanal5.
Panikångest är oerhört skrämmande, ofta känns det som om man ska dö. Genom att få mer kunskap om varför man får panikattacker - och konkreta övningar som dämpar ångesten - kan man bli helt symtomfri.
Brukar du fråga doktor Google om dina besvär? Du är inte ensam, men det finns fällor att se upp för. "En del information på nätet är av tveksam kvalitet", säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till SVT.
Cancer! Mässlingsvaccin! Socker! Det kan kännas som om tillvaron är fylld av hotande faror. Ofta försöker vi mota bort oron med åtgärder. Det vi i stället behöver göra är att stå ut med ovissheten. Då dämpas rädslan – på riktigt.
Hösten är innebär nystart och möjligheter för många, men för en del är det stundande mörkret bara en plågsam transportsträcka till nästa vår och sommar.
Att oroa sig väldigt mycket är inte farligt, men kan påverka din livskvalitet. Vill du komma till bukt mer oron är lösningen, märkligt nog, att tänka MER på det som gnager i dig, visar ny svensk forskning.
Känner du dig tom, ledsen eller nedstämd utan att veta varför? Ingen fara. Det är helt normalt. Här är tre orsaker till tomhetskänslor – och hur du kan hantera dem.
Ångest är ett av våra vanligaste psykologiska problem och kan dyka upp när som helst i livet och av många olika anledningar. Här är sex olika sorters ångest att skilja på.