Knölar i ljumsken som inte går över – är det lymfknutor?

Kvinna i kjol känner på sin ljumske och sitt lår
Experten svarar

Fråga: Jag har en rad ömmande knölar i ljumsken, som jag förmodar är lymfkörtlar. Jag har läst mig till att de kan bli större och ömma när man är förkyld eller har en infektion i kroppen, men jag upplever att de ömmar mest hela tiden? När jag trycker på dem eller ”greppar” tag runt dem så gör det ont. Bör jag vara orolig? Kan det vara farligt? /Signe

Läkaren Christina Lundell: "Det kan vara lymfknutor"

Tack för din fråga. Knölar kommer i många former. Du har upptäckt flera, de är ömma och de fanns där inte förut om jag förstår dig rätt. Du kan greppa dem, så de är ganska stora, men du kan inte trycka bort dem.

Svullna lymfkörtlar? 5 möjliga orsaker och då ska du söka vård

Det skulle absolut kunna vara lymfknutor. Då behöver man också ta reda på varför de är stora. När man får en akut infektion är det normalt att lymfkörtlar blir större eftersom de är en del av immunförsvaret, men de ska försvinna ganska snabbt igen när man blivit frisk. Du beskriver inte att du känner dig sjuk eller hängig i övrigt?

Christina Lundell

 • Christina Lundell är ST-läkare i allmänmedicin och svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Kanske har knutorna redan försvunnit av sig själva när du läser det här, i annat fall är det dags att ta reda på om det är så att kroppen slåss mot någon mer allvarlig sjukdom. Det finns vissa symtom som gör att du måste få en riktigt snabb utredning, exempelvis om du oförklarligt går ner i vikt, får blåmärken, är onormalt trött eller svettas på nätterna.

En annan orsak till utbuktningar i ljumskregionen är ljumskbråck. De beror på en försvagning i bindväven som gör att underliggande vävnad “ploppar” ut och lägger sig under huden. Om försvagningarna (bråcken) blir stora och man har otur kan tarmvävnad leta sig ut och då riskerar man ett akut tarmvred eller att få inklämda kärl.

5 saker som hjälper vid förkylning
1:15

Efter reklamen: 5 saker som hjälper vid förkylning

(1:15)

Slå på ljud

Om de inte är fullt så stora behöver man i vissa fall ändå operera dem. Med tanke på hur du beskriver knölarna tror jag inte att det rör sig om ljumskbråck, men det kan vara bra för andra som läser det här att tänka på.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla läsarfrågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Utvald läsning